Avajaiset kolmen yön kuluttua – kurkista Lappeenrannan uuteen kaupunginteatteriin jo nyt

Kaupunginteatteri avautuu kauppakeskus Isoon-Kristiinaan perjantaina. Videolla teatterinjohtaja Timo Sokura esittelee uuden teatterin tiloja.

teatteritaide
Lappeenrannan kaupunginteatterin suuren näyttämön katsomo.
Teatterinjohtaja Timo Sokura esittelee uutta Lappeenrannan kaupunginteatteria Riitta Väisäselle. Kuvaus ja editointi: Kare Lehtonen

Lappeenrannan uuden kaupunginteatterin avajaiset koittavat kolmen yön kuluttua. Teatterinjohtaja Timo Sokura sanoo suoraan, että jännittää.

– Uudessa talossa on jännittänyt koko ajan, Sokura hymyilee.

Lappeenrannan kaupunginteatteri on erikoinen kahdella tapaa. Täysin uusia teattereita ei Suomessa avata kovinkaan usein. Kaupunginteatteri sijaitsee myös kauppakeskuksen sisällä.

Syksy antoi ymmärtää, että jos Lappeenranta ei nyt ole teatterikaupunki niin se on palaamassa sellaiseksi.

Timo Sokura

Sokura on tiloihin tyytyväinen. Hän kertoo kiertäneensä aikoinaan freelance-koreografina useissa suomalaisissa ammattiteattereissa. Lappeenrannan kaupunginteatteri on hänen tietojensa mukaan ainoa, jossa lähes kaikki toiminnot sijaitsevat yhdessä tasossa.

– Ainoat portaat ovat ne, joita pitkin yleisö kiipeää katsomoon oikealle riville. Muuten tässä talossa ei henkilökunnan puolella ole ensimmäistäkään porrasta mihinkään suuntaan.

Tai on sentään. Portaita pitkin pitää mennä esimerkiksi valoparvelle.

– Meillä on kehäkäytävä, joka lähtee yleisölämpiöstä ja päättyy yleisölämpiöön, Sokura havainnollistaa.

Käytävän varrella ovat tekniikan työhuoneet, ompelimot, tarpeiston valmistus, kampaamo ja maski, pukuhuoneet ja toimistot.

Kevään ohjelmistossa draamaa, satujen sekamelskaa sekä lukuisia vierailuja

Teatterin avaa perjantaina musikaali Kolmen pennin ooppera.

Kevään ohjelmistoon on tulossa myös kaksi muuta ensi-iltaa. Pienellä näyttämöllä nähdään Mika Myllyahon Paniikki, jossa kolme miestä pohtii omaa elämäänsä.

– Se on vähän vaativampaa draamaa, joskin komediallisesti käsitelty, Sokura kuvailee.

Suurella näyttämöllä nähdään huhtikuusta alkaen Katja Krohnin Iso paha susi.

– Se on varsinainen satujen sekamelska, #miksmunisäainasyökaiken. Siitä on tulossa some-sukupolvelle sopivaa koko perheen teatteria.

Ensi-iltoja on luvassa myös lapsille. Teatterissa nähdään Emma Jussila-Schermanin sekä nukketeatteri Sytkytin nukketeatteriesitykset.

– Samalla lapsia tutustutetaan teatteriin. Meillä on sekä lapsille että aikuisille avajaisohjelmistoa ensi viikolla, Sokura vihjaa.

Teatterissa nähdään myös lukuisia vierailuesityksiä Kansallisbaletista stand-up -festivaaliin.

Yleisö on palaamassa teatteriin

Sokura toivoo, että teatteri saisi katsojamääränsä nousuun.

– Syksy antoi ymmärtää, että jos Lappeenranta ei nyt ole teatterikaupunki niin se on palaamassa sellaiseksi.

Viitteitä tästä antaa pienellä näyttämöllä syksystä lähtien esitetty Mummo. Sitä on esitetty loppuunmyydyille katsomoille.

– Osa tulee tietysti katsomaan uusia tiloja. Varaustilannetta katsoessani olen havainnut, että ihmiset ovat löytäneet teatterin uudelleen, jos sen ovat välillä kadottaneet, Sokura iloitsee.