1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Metsähallitus haluaa etelän metsästäjät Pohjois-Suomen riistamaille

Metsäkanalintujen kausilupia saatetaan jatkossa myöntää myös Lappiin, Kainuuseen ja Koillismaalle. Viimeksi tällaisia lupia on myönnetty kymmeniä vuosia sitten. Tarkoituksena on nyt taata metsästysoikeutta valtion maille pohjoiseen myös alueen ulkopuolella asuville.

Luonto
Ukkometso talvisessa maisemassa.
Joona Korpi / Yle

Suomessa metsästysoikeus perustuu maanomistukseen: Omalla maalla on oikeus metsästää. Maanomistajat tosin usein sopivat metsästysseurojen kanssa, että sen jäsenet saavat kaataa riistaa sovitulla alueella.

Valtion mailla metsästämiseen tarvitaan lupa. Tosin Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla (Taivalkoski, Pudasjärvi, Kuusamo) asuvilla on oikeus metsästää Metsähallituksen alueilla kotikunnan perusteella. Tämä vapaa metsästysoikeus tarkoittaa sitä, että jos metsästyslupa on kunnossa ja on tietyn riistan metsästysaika, voi jahtiin lähteä.

Metsähallitus ei ole myöntänyt metsäkanalintujen kausilupia näille poikkeusalueille ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen. Nyt myös etelämpää tuleville halutaan taata mahdollisuus kanalintujahtiin.

Kausilupia haluttaisiin kohdentaa nimenomaan niille, joilla ei ole metsästysoikeutta muualla.

– Metsähallitus vie kausiluvan laajentamisesityksen maakuntakierrokselle ja päätöksiä pitäisi tehdä maaliskuun puoliväliin mennessä, sanoo eräsuunnittelija Pasi Kamula Metsähallituksesta.

Kamulan mukaan maakuntakierros tarkoittaa keskustelua pohjoisten riistanhoitoyhdistysten kanssa mahdollisesta uudistuksesta.

Kausilupien myöntäminen ensi syksyksi alkaisi huhtikuussa. Kausiluvan ulkopuolelle jäisivät kuitenkin Inari, Utsjoki ja Enotekiö.

Metsästysmaittomien oikeudet halutaan varmistaa

Metsäkanalintuluvat pohjoiseen ovat usein hyvin haluttuja.

Metsähallitus on myynyt jo usean vuoden ajan metsästyslupia verkossa. Internet-palvelu on kuitenkin metsästäjien kokemuksen mukaan ollut paikoitellen takkuinen. Pohjoisen kanalintuluvat ovat menneet kaupaksi nopeasti ja useat luvanhakijat ovat jääneet nuolemaan näppejään yhteyksien tökkiessä.

Tällä hetkellä kanalintujen metsästykseen voi ostaa vain vuorokausilupia, viikkoluvista luovuttiin tämän vuoden alussa tulleessa uudistuksessa. Vuorokausilupia haettaessa kaikki hakijat ovat samalla viivalla, niitä ei ole mitenkään kohdennettu.

Metsähallituksella on kuitenkin velvollisuus asettaa lupia myöntäessään etusijalla ne, joilla ei ole muutoin kohtuullista metsästymahdollisuutta. Näin on präntätty metsästyslakiin.

– Nyt on äärimmäisen hankalaa ottaa huomioon se, että metsästyslupia suunnattaisiin niille kansalaisille, joilla muuta mahdollisuutta metsästämiseen ei ole, Kamula sanoo.

Tämä epäkohta haluttaisiin siis paikata kohdentamalla kausilupia juuri etelämpää tuleville.