Analyysi: Katupartioista syntyi viestintäsotku – ykkösministerit katsoneet sivusta

Viime viikkojen keskustelu katupartioista on hämmentänyt kansalaisia. Viranomaisten ja poliitikkojen lausunnoista on jäänyt epäselvä kuva siitä miten oman käden oikeuteen Suomessa pitäisi suhtautua, kirjoittaa Riikka Uosukainen.

Analyysit (Yle Uutiset)
Riikka Uosukainen
Riikka UosukainenYle

Yhteiskunnallinen tilanne on räjähdysherkkä. Niin arvioivat turvallisuusviranomaiset.

Siitä huolimatta maata johtava ministerikolmikko, pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Alexander Stubb ja ulkoministeri Timo Soini eivät ole syystä tai toisesta ottaneet näkyvää roolia viime viikkoina velloneessa keskustelussa, vaan antaneet epäselvien viranomaislausuntojen hallita julkisuutta. Tällä viikolla he ovat jo myöhässä.

Maan korkein oikeusviranomainen, oikeusministeri Jari Lindström (ps.) ei näe katupartioinnissa mitään ongelmaa. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) näkee. Tämä ristiriidan kanssa on kansalaisten elettävä. Hallituksella on oman käden oikeudesta useita kantoja.

Ensimmäisten turvapaikanhakijoiden ruuhkautettua Tornion rajanylitysaseman Kemin katukuvaan ilmestyivät lokakuun alussa tummapusakkaiset miehet. Pusakoiden selustassa luki Soldiers of Odin (suom. Odinin sotilaat) ja mielenosoituslakanoissa “Migrants not welcome” (suom. Siirtolaiset eivät tervetulleita).

Tällä hetkellä Odinin sotilaat toimii oman ilmoituksensa mukaan parillakymmenellä paikkakunnalla. Sisäministeriön ja suojelupoliisin mukaan havaintoja Odinin partioista on kuitenkin vain kourallisesta kaupunkeja, vajaalta kymmeneltä paikkakunnalta. Tänäkin iltana poliisia työllistää oman käden oikeutta toteuttavien partioiden tarkkailu esimerkiksi Joensuussa, Kemissä, Torniossa ja Tampereella.

Viime viikkojen lausunnoista on syntynyt poikkeuksellisen epäselvä kuva Suomen sisäisen turvallisuuden tilasta. Sekavassa tilanteessa on helppo käyttää hyväksi kansalaisten pelkoja

Odinin sotilaat ovat huolehtineet myös viestinnästä ja avanneet myös verkkosivuston. "Olemme maanlaajuinen katupartiokerho kansalaisten turvaksi. Meidän mielestä ja kokemuksesta islamin uskoiset maahantunkeutujat aiheuttavat turvattomuutta ja lisää rikollisuutta."

Nettisivuston lukijalle ei jää epäselväksi ryhmän rasistiset tavoitteet. Kemin partion vetäjä tunnustautuu kansallissosialistiksi. Suojelupoliisi tietää, että partiopoliisin roolin ottaneilla odinilaisilla on väkivaltataustaa. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että ryhmän tavoitteet on tulkittavissa etniseen vihamielisyyteen ja rasismiin perustuvaksi.

Kaikista näistä tiedoista huolimatta katupartioinnin arviointi on ollut poikkeuksellisen vaikeaa poliisille ja poliitikoille. Viestintä on ollut sekavaa ja turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat joutuneet korjailemaan toistensa lausuntoja. Viime viikkojen lausunnoista on syntynyt poikkeuksellisen epäselvä kuva Suomen sisäisen turvallisuuden tilasta.

Sekavassa tilanteessa on helppo käyttää hyväksi kansalaisten pelkoja.

Kansalaisten pelko on ymmärrettävää. Uudenvuoden juhlinnassa paljastuneita naisten ahdisteluja tutkitaan useissa maissa, kuten Suomessa ja Saksassa. Ruotsissa poliisi tutkii omaa toimintaansa ja ahdistelutapausten salailua. Euroopan turvallisuusviranomaiset selvittävät parhaillaan onko toiminta ollut suunnitelmallista ja ohjattua. Ja jos on ollut - ketkä sitä ovat ohjanneet ja missä tarkoituksessa.

Oman käden oikeus ei kuulu oikeusvaltioon, mutta viranomaiset kipuilevat laillisuusnäkökulmien kanssa. Oikeusvaltiossa kansalaisilla, myös Odinin sotureilla, on kokoontumis- ja liikkumisvapaus. Arkijärjellä rasistiseksi ymmärrettävää toimintaa ei voida kieltää - on vain mahdollisuus puuttua lainvastaisiin tekoihin. Poliisi ei ole löytynyt keinoja todeta, että katupartioiden toiminta on lainvastaista. Samanlaista henkistä painia on käyty aiemmin Suomen vastarintaliikkeen kanssa.

Poliisiylijohtaja pahoitteli eilen A-studiossa aiempia puheitaan. Hän piti aluksi katupartiointia myönteisenä vapaaehtoisena talkootyönä, mutta ei siis pidä enää pidä. Poliisiylijohtaja halusi kehua talkootoimintaa, jota poliisin resurssipulan siivittämänä on kehitetty vanhempien ja vapaaehtoisten kanssa vaikkapa vappuna tai koulujen päättyessä. On vaikea ymmärtää miten maan korkein poliisivirkamies voi sotkea Odinin soturien toiminnan viime vuosien kyläyhteisötoimintaan.

Poliisiylijohtajan katumus on syntynyt palaverissa. Poliitikot ja viranomaiset ovat viime viikot miettineet ankarasti viestintää - mitä turvapaikanhakijoista ja jännittyneestä Suomen tilanteesta voi julkisuudessa kertoa. Osa on sitä mieltä, että on kerrottu jo liikaa - tieto tuottaa turvattomuutta ja tuskaa.

*Toivottavasti niissä palavereissa *joku uskaltaa sanoa ääneen sen, että poliittinen linjattomuus ja ristiriitainen viestintä ovat suurin syy kasvavaan turvattomuuteen.

Vai mitä mieltä olette, ykkösministerit Sipilä, Stubb ja Soini?