Koe uusi yle.fi

Vankilatyö ei houkuttele – keikkalääkäri usein ainoa vaihtoehto

Vankiterveydenhuolto nousi syksyllä puheenaiheeksi, kun Attendo tarjosi lääkärityötä vankiloihin 50 sentin tuntipalkalla. Tarjousta ei kuitenkaan hyväksytty, vaan vankiterveydenhuoltoa ostetaan jatkossakin Mehiläisestä ja Medgroupilta. Yksityisiä lääkäripalveluja hankitaan vankiloihin tuntityönä, koska osa-aikaisiin vakansseihin ei saada vakinaisia lääkäreitä.

terveys
Hämeenlinnan vankisairaalan ylilääkäri Päivi Viitanen tutkii potilasta
Hämeenlinnan vankisairaalan ylilääkäri Päivi Viitanen tutkii potilastaVille Välimäki / Yle

Vankiterveydenhuollosta nykyään vastaava THL ostaa lääkärityötä vankiloihin kahdelta palvelun tarjoajalta, Mehiläiseltä ja Terveystalo Medgroupilta. Suomen vankiloissa on kaikkiaan parikymmentä omaa vakituista vankilalääkäriä. Lisäksi yksityisiä keikkalääkäreitä on käytössä 5–10 tarpeen mukaan.

Keikkalääkärityötä on niin yleislääketieteessä kuin hammaslääkäripalveluissakin. Palveluja ostetaan ulkoa, koska omia lääkäreitä vankiloihin ei saada lisää – etenkin, koska tarjolla olevat lääkäritehtävät olisivat osa-aikaisia vakansseja.

Johtaja Heikki Vartiainen THL:n vankeinhoitoyksiköstä pitää julkisuudessa käytyä keskustelua vankiterveydenhuollosta terveellisenä. Samalla Vartiainen muistuttaa, että parasta olisi silti, että vaihtuvien keikkalääkärien tilalle vankiloihinkin saataisiin pysyvät omat lääkärit.

– Minusta julkisella sektorilla, kuntien ja valtion puolella, pitäisi pystyä tarjoamaan sellaisia toimintaedellytyksiä työntekijöille, että tällaiseen näin laajaan vuokrapalvelujen käyttöön ei tarvitsisi mennä, ainakaan näin paljoa kuin Suomessa on tehty, linjaa Vartiainen.

50 sentin keikkalääkäreitä tarjottiin tuntityönä vankiloihin

Keikkalääkäreitä on ollut käytössä niin Riihimäellä, Kylmäkoskella kuin Hämeenlinnan seudullakin. Vankiloiden lääkäripalvelut kilpailutettiin 2015. Nykyisten toimijoiden Mehiläisen ja Medgroupin ohessa tarjouskilpailuun tuli myös terveystalo Attendo yllättävällä 50 sentin tuntitarjouksellaan lääkärityöstä.

Tarjousta kuitenkin epäiltiin valtion ostopalvelujen kilpailuttajassa Hanselissa ja Hansel hylkäsi Attendon tarjouksen. Ratkaisun vahvisti tammikuussa 2016 myös Markkinatuomioistuin, kun se ei hyväksynyt Attendon valitusta. Markkinatuomioistuimen ratkaisu mahdollisti kuitenkin seurauksineen Mehiläisen ja Medgroupin lääkärien työn jatkumisen vankiterveydenhuollossa.

THL:ssa ollaan tulokseen tyytyväisiä. Vankeinhoitoyksikön johtaja Heikki Vartiainen muistuttaa kuitenkin, että vielä parempaa olisivat omat pysyvät lääkärit vankiterveyden hoitosuhteissakin.

– Jokainen potilaskin on varmaan sitä mieltä, että ei ole kivaa, että lääkäri vaihtuu kaiken aikaa, muistuttaa Vartiainen.

Vankiloihin ulkoa ostettu lääkärityö maksaa lähes 100 euroa työtunnilta. Omien pysyvien lääkärien työ olisi halvempaa ja vakaampaa. Eniten yksityisiä lääkäripalveluja ostetaan Suomessa etelän vankiloihin.