Komeettalaskeutuja Philae on vaiennut ehkä lopullisesti

Runsas vuosi sitten komeetalle laskeutunut Philae ajautuu tammikuun lopulla niin kauas Auringosta, ettei se enää pysty toimimaan.

Havainnekuva Philaesta laskeutumassa komeetan pinnalle. Kuva: ESA / ATG Medialab

Auringosta kaikkoneva Philae-laskeutuja ei ole vastannut enää uusimpiin herätysyrityksiin, eikä ehkä enää koskaan vastaakaan.

Kölnissä sijaiseva Saksan avaruuskeskus yritti toissayönä lähettä Philaelle komennon, jossa sitä käskettiin pyöräyttämään vauhtipyöräänsä. Toiveena oli, että laskeutuja hypähtäisi varjoisesta paikasta, jonne se oli laskeutunut – tai ainakin karistaisi pölyt yltään.

Jos Philea saisi lisää virtaa aurinkokeräimiensä avulla, voisi siihen ehkä olla vielä yhteydessä.

Hankalaksi tiedetty yritys ei kuitenkaan onnistunut, eikä Philaesta ole kuulunut mitään, kertoo Stephan Ulamec Saksan avaruuskeskuksesta New Scientist (siirryt toiseen palveluun)-nettijulkaisussa.

Pieni mahdollisuus on, että Philae vastaanotti komennon ja ehkä liikahtikin, mutta ei ole kyennyt vastaamaan vikaantuneen lähettimen takia. Luultavampana kuitenkin pidetään, että signaali ei koskaan saavuttanut Philaeta.

Mahdollisuudet pienenevät päivä päivältä

Komentojen lähettämistä aiotaan yrittää vielä muutaman kerran, mutta todennäköistä on, että Philae on lopullisesti menetetty. Tammikuun lopulla on joka tapauksessa jo niin kylmää, ettei Philae enää toimi.

–  Meidän on myönnettävä tosiasiat. Mahdollisuudet (saada yhteys) käyvät päivä päivältä pienemmiksi samalla, kun ajaudumme kauemmas ja kauemmas Auringosta, sanoo Ulamec. Hänen mukaansa jossain vaiheessa on tunnustettava, ettei Philaelta saada enää viestejä.

Churyumov-Gerasimenko-komeettaa kiertävä Philaen emoalus Rosetta on yrittänyt haravoida laskeutumisaluetta kamerallaan. Kuvista etsitään pöllähdyksiä, joita Philae olisi ehkä aiheuttanut siirtyessään. Rosetta on niin kaukana Philaesta, ettei se voi suoraan nähdä pientä laskeutujaa.

Philae laskeutui komeetalle marraskuussa 2014. Tuolloin se lähetti arvokasta informaatiota, joka saatiin talteen ennen sen vaipumista hiljaisuuteen. Philae heräsi uudelleen hetkeksi viime kesänä.Hieman ennen joulua julkisuuteen kerrottiin, että Philae olisi lähettänyt viestin Rosettalle. Tieto osoittautui kuitenkin vääräksi.

– Meidän on tyydyttävä dataan, jonka saimme marraskuussa 2014, Ulamec sanoo.

Pientä toivoa elätellään

Tutkijat elättelevät kuitenkin vielä pientä toivoa. Rosettan tehtävän päättyessä se aiotaan laskea hyvin lähelle komeettaa, ehkäpä komeetan pinnalle asti. Tuolloin se saattaa onnistua ottamaan lähikuvia Philaesta.

Tämä voisi Ulamecin mukaan auttaa tuomaan lisävaloa aiemmin tehtyihin havaintoihin.

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Philae-projektia pidetään kaikesta huolimatta suurena menestyksenä. Koskaan aiemmin ihmisen tekemä laite ei ole laskeutunut komeetalle.