1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Janakkalan Hamppulasta vahvistui viikinkiajan kalmisto – arvoituksia jäi vielä auki

Janakkalassa syyskuinen Hamppulan kalmiston koekaivaus ei paljastanut uutta varhaiseen kristilliseen aikaan viittaavaa ruumishautaa. Löytynyt palanut luu liittää kalmiston viikinkiaikaan. Harvialan Niemenpään alue on monipuolisten löytöjensä takia hyvin mielenkiintoinen kohde jatkossakin.

Kotimaan uutiset
Miehiä tekemässä arkeologisia kaivauksia maastossa
Ville Välimäki / Yle

Janakkalasta Niemenpään Hamppulasta ei löytynyt viime syksyn kaivauksissa rautakauden jälkeistä ruumishautaa, niin kuin olettamuksena ja toiveenakin oli. Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät olivat paikantaneet sieltä vuonna 2014 todennäköisen kalmiston, jonka yhden luulöydön he tulkitsivat palamattomaksi luuksi. Rautakaudelta, ennen kristillistä aikaa kalmistoista löytyneet luut ovat yleensä aina palanutta ainetta.

Pienimuotoinen koekaivaus varmisti sen, että Hamppulassa löytäjiä edelleen odottaa mielenkiintoinen muinaiskohde. Arkeologi Kirsi Luoto sanoo, että kaivaus vahvisti viikinkiaikaisen kalmiston. Hän luonnehtii, että siellä on laajalla alueella runsaasti löytöjä pitkältä ajanjaksolta keskiseltä rautakaudelta historialliselle ajalle. Löytöaineisto on hyvin monipuolista.

– Syksyllä avasimme noin neliömetrin alalta kiveystä, josta löytyi palanutta luuta, ja ympäristöstä myös palamatonta luuta. Löytökohdasta paljastui kaksi pyöreää kupurasolkea, muita korujen katkelmia ja osteologin joulun alla tekemän analyysin mukaan palanutta luuta, ja vain palanutta luuta.

Kiveyksen ympäristössä melko pinnassa oli myös palamatonta luuta noin neljässä kohdassa, mutta se oli niin huonokuntoista, ettei sitä haluttu nostaa ylös.

– Onko kyseessä sen paikan vainajien luut, sinne joutunut luu tai hauta-antimien tai uhrijuhlien jäännökset, sitä ei vielä pystytä sanomaan, miettii arvoitusta Kirsi Luoto.

Niemenpää voi olla avainkohde

Oliko pettymys, ettei Hamppulassa ollutkaan varhaista ruumishautaa?

– Ei arkeologina pettynyt voi olla. Totta kai olisi ollut mielenkiintoista löytää niin sanotun Janakkalan miekkamiehen tapaan myös Niemenpään Hamppulasta ruumishautaus, mutta Hamppulan kohde on itsessään niin monipuolinen ja mielenkiintoinen, että pettynyt ei voi olla. Ei ole arkeologille lainkaan arkipäiväistä, että on saanut kaivaa esiin viikinkiaikaista polttohautausta.

Alueelta on löytynyt muitakin merkkejä, jotka viittaavat esihistorialliseen ja historialliseen ihmistoimintaan, kertoo Luoto.

– Lähistöllä on Niemenpään kohde, joka kertoman mukaan on merkittävän Kurki-suvun kantatiloja, eli alue on sinänsä jo mielenkiintoinen. Lisäksi Hamppulan alueelta on tehty löytöjä, jotka viittaavat asutukseen rautakauden keskivaiheilta merovingiajalta varhaiselle historialliselle ajalle 1200-luvulle.

Luoto on varma, että mikäli Hamppulaa tultaisiin vielä tutkimaan, sieltä saataisiin aivan uutta tietoa alueesta.

– Jokainen arkeologinen löytö tuo alueestaan lisätietoa, mutta koko Niemenpäässä kiteytyy niin monia asioita ja löydöt ovat niin monipuolisia, että Niemenpää voi olla tietynlainen avainkohde.

Lue seuraavaksi