Joensuun torin kulmalle valmistui 28 miljoonan euron pankkitalo

Joensuun kauppatorin kulmalle valmistunut OP-ryhmän talo otetaan käyttöön maanantaina, kun Pohjois-Karjalan Osuuspankin konttori avaa ovensa. 28 miljoonaa euroa maksaneen talon rakentaminen kaupungin ykköspaikalle on ollut iso haaste sekä suunnittelijoille että rakentajille.

Pohjola Pankki
OP-ryhmän uusi talo seisoo Joensuussa Koskikadun ja Kauppakadun kulmauksessa.
Jouki Väinämö / Yle

Joensuun torin kulmalle valmistunut OP-ryhmän talo otetaan käyttöön maanantaina, kun Pohjois-Karjalan Osuuspankin konttori avaa ovensa.

28 miljoonaa euroa maksanut kuusikerroksinen talo on yksi kaupungin suurimmista rakennushankkeista. Koski- ja Kauppakadun kulmauksessa sijaitsevasta rakennuksesta on OP-ryhmän käytössä kolme kerrosta.

Meidän saavutettavuus on nyt huomattavasti parempi.

Esko Mononen

Pohjois-Karjalan osuuspankin toimitusjohtaja Esko Mononen iloitsee siitä, että nyt kaikki palvelut löytyvät yhden oven takaa. Kanavarannan entisessä talossa väki on työskennellyt eri kerroksissa ja eri rappukäytävien takana.

– Meidän saavutettavuus on nyt huomattavasti parempi eli yhden oven avauksella meidän asiakkaat tavoittaa koko OP-ryhmän kattavan pankki- ja vakuutuspalvelun, sijoituspalvelun ja asuntopalvelut.

Toimitusjohtaja Monosen mukaan uusia tiloja tarvittiin, koska pankki oli kasvanut vanhasta kiinteistöstä niin sanotusti ulos. Lisää väkeä tuli taloon aikoinaan esimerkiksi Pohjala-kaupan myötä. OP-ryhmäläisiä tulee työskentelemään uudessa rakennuksessa noin 100.

"Vaativa ja haastava kohde"

Talon suunnitellut arkkitehti Esa Piirainen sanoo, että harmaille aivosoluille on ollut käyttöä.

– Siinä ensimmäisessä vaiheessa, jossa laadittiin arkkitehtuurikilpailuun suunnitelmat, huomattiin, että kyllä tästä vaativa ja haastava kohde tulee, koska nyt periaatteessa rakennettiin kolme erilaista taloa päällekkäin.

Nyt periaatteessa rakennettiin kolme erilaista taloa päällekkäin.

Esa Piirainen

– On yhdistetty autopaikoitushalli, jonka rakenteet ovat erilaiset kuin normaalisti. Sitten meillä on liikerakennus, jonka mitoitus ja tilakoot ovat omansa. Sitten meillä on asuinkerrostalo päällä, ja siellä taas runkorakenne on erilainen, Esa Piirainen kertoo.

Rakennuksen bruttopinta-ala on 10 646 neliömetriä. Pohjois-Karjalan Osuuspankin lisäksi talosta löytyy kolme liiketilaa, 49 asuntoa ja 78 autohallipaikkaa. Asunnoista on myyty 10.

Pohjavesi ja hillitön liikenne

Rakennuttajakonsulttina toiminut Sakari Panhelainen kertoo, että haasteita riitti isolla työmaalla alusta loppuun ja alhaalta ylös

– Joensuussa lähdetään menemään alaspäin eli kun pohjavesi tulee vastaan ja mennään sen alapuolelle, niin se tuo tullessaan monia ongelmia.

Erikoispohjatöihin kuului muun muassa pohjan ympärille rakennettu ponttiseinä, joka on ankkuroitu kiinni 15 metrin syvyydessä olevaan kallioon.

Talo on rakennettu tontin reunoja pitkin.

Sakari Panhelainen

– Tämä paikka on kaupungin keskustassa. Liikenne on hillitön ja kävelyliikenne on vieressä. Talo on rakennettu tontin reunoja pitkin. Alkuvaiheessa työmaa-alueita ei ole kuin katualueet, Panhelainen kertoo.

Nyt urakka on ohi ja talo on pystyssä. Ja rakennus on Sakari Panhelaisen mukaan harvinaisen vankkaa tekoa.

OP:n talossa vietetään avoimien ovien päivää 23. tammikuuta.