Ellu, Onerva ja Kielo eivät ole kaatuneet tai katuneet – kauppakeskuksessa kehtaa kuntoilla

Kun ulkona on liukasta, kylmää ja pimeää, löytää kekseliäs keskustan ostarille. Kauppakeskus tarjoaa hyvät puitteet kunnon ylläpitoon, turvallinen lattia on kaikista tärkein asia. Kauppakeskuskävelylle saa jokainen lähteä oman kuntonsa mukaan.

Kotimaa
Naiset voimistelemassa kauppakeskuksessa
Heidi Kononen / Yle

Kuntoklubi Forever aloitti viime vuoden puolella viikottaiset kauppakeskuskävelyt Hämeenlinnassa ja sana on levinnyt.

Kun jumpalle kokoonnutaan neljättä kertaa, niin mukana on jo pitkälle toistakymmentä osallistujaa.

– Olen täällä nyt ekaa kertaa ja ihan kiva juttu tämä on ollut, sanoo 85-vuotias Ellu.

– Erinomaisen mukavaa tämä on, varsinkin silloin kun säät ovat huonot. Ei tarvitse olla sauvoja mukana ja miettiä koko ajan, kaatuuko vai ei, säestää puolestaan Kielo, Ellun luokkatoveri kouluajoilta.

Kaatuminen pelottaa

Kaatuminen on yksi vanhusten suurimmista peloista ulkona liikkumisen suhteen. Kauppakeskuskävelyn vetäjä Heli Lehtinen tunnistaa huolen.

– Liikkuvuuden saaminen ja lisääminen kroppaan on tärkein asia ikäihmisten liikunnassa. Täällä tehdään rangan kiertoa ja sitä avaavia liikkeitä. Keskeinen on myös jalkojen lihasvoima, sillä vältetään liukastumisia. Luuliikunta on myös tärkeää, sanoo Heli.

– Täällä on hyvä tiimi, ja osallistujat ovat tosi reippaita. Jokainen menee oman tasonsa mukaan ja kaikki yritetään ottaa huomioon. Tosi kivaa täällä on ollut, kehuu Heli Lehtinen nuorisojengiään.

Ongelmanuorten kävelyllä

Niin, nuorisojengiä tosiaan. Itsensä ongelmanuoreksi tituleeraava Ellu on vasta 85-vuotias, innokas liikkuja.

– Ainakin viisi kilometriä kävelen edelleen joka päivä ja joka aamu soutulaitteella vedän sen 100 kertaa. Aiemmin se oli 125 kertaa, mutta olen laskenut sitä hieman. Kesällä pyöräillään, mökiltä tulee noin kymmenen kilometrin matka kaupoille, rohkaisee Ellu, joka sanoo kävelevänsä "vähän siellä ja täällä".

Ympäri kauppakeskusta kävelevä porukka kerää huomiota ja venyttelyt saavat yleisöä. Moni katsoo kiinnostuneena ja varmasti miettii, uskaltaisiko lähteä mukaan.

– Miniä laittoi tästä viestin Facebookiin, että mitenkä Onerva olisi, ja täällä sitä nyt sitten ollaan, nauraa Onerva, jolla omat kasikymppiset ovat vasta muutaman vuoden päässä.

– On mukava tavata tuttuja ja liikkua yhdessä. Ellu on hyvä kirittäjä, Onerva kehuu.