yle.fi-etusivu

Paukkupakkasten Lappi näyttäytyy upeana Instagramissa

Kylmää ja häkellyttävän kaunista. Sitä Suomen Lappi on tarjonnut viime päivinä kansainväliselle kuvaajaporukalle, jonka Visit Finland lennätti yhdessä Finnairin kanssa pohjoiseen Suomea markkinoimaan.

luonto
Korealainen valokuvaaja K. Chae ikuisti revontulet Posion Riisitunturilla.
Korealainen valokuvaaja K. Chae ikuisti revontulet Posion Riisitunturilla.K. Chae, kuvakaappaus Instagramista

Instagramista #polarnightmagic – tunnisteen alta löytyy toinen toistaan komeampia pakkaskuvia Suomen Lapista. Polar Night Magic on Visit Finlandin ja Finnairin yhteistyössä järjestämä talviseikkailu, joka alkoi joulukuussa ja jatkuu maaliskuuhun saakka. Paristatuhannesta hakijasta Lappiin valittiin viisi aktiivista somettajaa, jotka tuovat seuraajiensa kautta mainosta Suomelle ja Lapin matkailulle.

Seikkailijat matkalla Riisitunturille oppaanaan Pasi Ikonen.
Seikkailijat matkalla Riisitunturille eräopas Pasi Ikosen johdolla.K. Chae , kuvakaappaus Instagramista

Maiseman puolesta Lappi onkin tarjonnut parastaan. Ainoastaan paukkupakkasessa valokuvaaminen on tuottanut talveen tottumattomille vieraille hieman harmia.

Kova pakkanen vaatii kuvaajalta sitkeyttä ja oikeita varusteita.
Kova pakkanen vaatii kuvaajalta sitkeyttä ja oikeita varusteita.Pasi Ikonen

– Niin kuin kaikki tietää, kun metallirunkoisella järkkärillä tuolla kuvailee kolmenkympin pakkasessa, niin siinä on sormet aika viileät silloin, ryhmän opas Pasi Ikonen kertoo tammikuun pakkaspäivien haasteista.

Englantilainen Sophie Nolan lumikenkäilemässä Riisitunturin kansallispuistossa.
Englantilainen Sophie Nolan päivitti kuvan lumikenkävaellukselta Riisitunturin kansallispuistossa.Sophie Nolan, kuvakaappaus Instagramista

Oppaana toimiva Ikonen on tottuneena luonnossa liikkujana, entisenä rajamiehenä ja seikkailu-urheilijana neuvonut vieraita pukeutumaan oikein ja lämpimästi. Kukaan ei ole ainakaan vielä pyytänyt paluulippua kotiin.

– Siinä mielessä on ihan hyvin pärjätty. Kylmähän heillä on ollut, kun kolmenkympin pakkasessa liikutaan. Koitetaan pysyä pienessä liikkeessä, että pysyy lämpö yllä ja sitten, kun pysähdytään, pannaan vähän lämpimämpää takkia päälle ja tehdään tulet, Ikonen kertoilee Enontekiön Hetasta, jossa hänellä on safari- ja koiravaljakkoyritys brittiläisen vaimonsa kanssa.

Korealainen valokuvaaja K. Chae kirjoittaa päivityksessään, että kaamos ei ole vain pimeää, vaan myös kirkkaita tähtitaivaita.
Korealainen valokuvaaja K. Chae kirjoittaa Instagram -päivityksessään, että kaamos ei ole vain pimeää, vaan myös kirkkaita tähtitaivaita.K. Chae, kuvakaappaus Instagramista

Kolme kuukautta kestävän seikkailun aikana japanilainen valokuvaaja Yoichi Yokota, kiinalainen taiteilija Zhuoyin He, korealainen valokuvaaja K. Chae, saksalainen suunnittelija-valokuvaaja Mathias Huber ja englantilainen graafikko Sophie Nolan pääsevät esimerkiksi valokuvaamaan kotkia, ajamaan läskipyörillä ja vaeltamaan koiravaljakoilla sekä tutustumaan lappilaisen porotilan töihin.

Chae kuvaa Lapin maisemia kummallisen kauniiksi.
Chae kuvaa Lapin maisemia kummallisen kauniiksi.K. Chae, kuvakaappaus Instagramista