Hyppää sisältöön

KRP vahvistaa: Nettiin vuotaneilla tiedoilla yhteys kiistellyn MV-lehden perustajaan

Kuukausi sitten netissä kohuttiin laittomaksi epäillystä henkilörekisteristä ja miljoonien suomalaisten yhteystietojen verkkovuodosta.

Kuva: Yle

Keskusrikospoliisista vahvistetaan Ylelle, että suomalaisten nettiin vuotaneiden yhteystietojen jäljet johtavat MV-lehden perustajaan Ilja Janitskiniin.

KRP ei ole vielä ollut yhteydessä Janitskiniin, joka asuu Barcelonassa Espanjassa.

Kuukausi sitten paljastuneen laittoman henkilörekisteriepäilyn ja verkkovuodon tutkinta on vielä alussa, koska jutun tutkinnanjohtaja vaihtui toiseen viikko sitten.

KRP:n mukaan monikin seikka tapauksessa johtaa ulkomaille. Tästä syystä poliisin pitää muun muassa selvittää mitä rikosnimikkeitä tapahtunut mahdollisesti täyttää, ja ovatko nämä teot kyseisen maan lakien mukaan rikoksia.

Suomen henkilötietorekisterilain mukaan rekisterin ylläpitäjän on laadittava erillinen rekisteriseloste. KRP selvittää, onko ihmisten yhteystietoja kerätty vastoin lakia.

Yle kertoi joulukuun puolivälissä, että netissä leviää valtava määrä suomalaisten nimiä, osoitteita ja matkapuhelinnumeroita.

Yhteystietoja arvioitiin olevan jopa kaksi miljoonaa, ja ne oli luokiteltu erilaisten järjestöjen ja kampanjoiden alle.

Kiistellyn MV-lehden päätoimittaja Janitskin kertoi tuolloin Facebook-sivullaan, että järjestelmä oli kehitetty aikoja sitten hänen omistamalleen sms-mainosfirmalle. Hän sanoi järjestelmän olevan Facebookin tarjoama täysin laillinen markkinointityökalu.

Janitskin myös kiisti, että kyseessä olisi rekisteri.