Perinteikäs kaupunkilinja pitää pintansa – seiskabussissa tutustuu Kanta-Kokkolaan

Kokkolan pitkäikäisin kaupunkilinja, seiskabussi, on kiertänyt reittiään ainakin seitsemänkymmentäluvun puolivälistä saakka. Hiukan on reittiä ajan saatossa muuteltu, mutta vain hiukan. Kaupunkilinjaa käyttävät pääosin työmatkalaiset, opiskelijat sekä koululaiset mutta löytyy seasta myös kantakaupungin nähtävyyksiin tutustujiakin. Vanhaa musiikkikappaletta mukaellen, linja-autossa on tunnelmaa.

kaupungit
Ihmisiä seiskan bussissa.
Kalle Niskala / Yle

Jarrutuksen ja pysäyttämisen jälkeen kuuluu terävä "PSSSHHH" ja auton ovi aukeaa. Lämpimään autoon tuprahtaa tuoksu pakokaasusta ja kirpeästä pakkasesta. Linja-autossa aamun matkalaiset paljastavat sanomatta sanaakaan ihmisluonnon kirjoa.

Yksi valaisee sisäänastuessa koko linja-auton, tervehtii kaikkia, katsoo silmiin ja hymyilee pakkasen keskeltäkin leveästi, lämpimästi ja lämmittävästi.

Toinen kirahtaa hiljaisen huomenen, vilahtaa paikalleen ikkunan kautta peilikuvana kanssamatkustajien edesottamuksia seurailemaan.

Kolmas ärjäisee kuskin olevan myöhässä, pakkasen olevan liian kova, bussin kynnyksen liian liukkaan ja samaa papatusta jatkaen kulkee omaan paikkaansa, huonoa tuulta uhkuen. Istuutuu penkin käytävän puoleiselle penkille visusti peittäen mahdollisuuden joutua satunnaisen vierustoverin hyökkäyksen kohteeksi. Voisi joutua vastaamaan huomenen toivotukseen.

Anne Honkaharju ajaa linja-autoa.
Kalle Niskala / Yle

Osa porukasta tervehtii toisiaan, kuin vanhaa tuttua. Taitavat tavata toisensa useimpina arkiaamuina.

Kuskilta vaaditaan tarkkuutta ja pinnaa

Linja-auton kuljettaja ennättää yhden työvuoron aikana kiertää keskimäärin kahdeksan kierrosta. Aamun kierrokset ovat hitusen erilaisia kuin päivän kierrokset. Ruokatauko kuuluu kuskin työpäivään, mutta esimerkiksi vessakäynnit joutuu jaksottamaan ruokatauon ajalle. Vessareissua varten ei menopeliä pysäytetä, aikataulut täytyy pitää.

Anne Honkaharju on ajanut kaupunkilinjaa jo muutamien vuosien ajan. Hän viihtyy työssään ja muistaa osan asiakaskunnan päätepysäkit ulkoa.

– Aikalailla tässä on sama asiakaskunta, joka seiskaa käyttää. Äkkiä tässä mukavaan porukkaan tutustuu.

Seiskan bussi Torikadun pysäkillä.
Kalle Niskala / Yle

Sukset ja polkupyörät ovat tervetulleita. Saattaapa matkan aikana saada kuskilta tietoutta Kokkolastakin, ohittaahan linja-auto sairaalan, urheilukentän, monet koulut ja piipahtaa satamakaupunginosassakin.

– Toki voi sukset mukaan ottaa, tai vaikkapa polkupyörän. Kunhan ei ruuhka-aikaan mukaan yritä, lupailee iloinen ajuri.

Minkäänlaisia häiriköitä ei kaupunkilinjalle yleensä eksy. Ainakaan nauravainen kuski ei myönnä sitä.