Sydänpotilaille entistä nopeampaa hoitoa Lahdessa

Päijät-Hämeen keskussairaalassa tammikuussa aloittanut uusi sydänkeskus pystyy entistä nopeampiin toimenpiteisiin, kun leikkaussaleja on enemmän käytettävissä. Potilaan asema paranee myös, kun yhdellä käynnillä voidaan hoitaa kaikki tutkimukset samassa paikassa.

sydän
Sydänkeskus Päijät-Hämeen keskussairaala
Tammikuussa aloittanut sydänkeskus pystyy nopeisiin toimenpiteisiinMarkku Lähdetluoma / Yle

Uudet tilat tulevat tarpeeseen, sillä aiemmin sydänpotilaat ovat joutuneet asioimaan usean eri pisteen välillä. Nyt kaikki tarvittava tutkimuksia ja vastaanottoja myöten hoituu samassa pisteessä.

– Pystymme nopeuttamaan hoitoprosessejamme, koska täällä ovat nyt lähes kaikki toiminnot saman katon alla. Se helpottaa jokapäiväistä toimintaa, ylilääkäri Olli Anttonen kertoo.

Esimerkiksi rytminsiirrot hoidetaan jatkossa sydänkeskuksen tiloissa. Lisäksi yksikössä tehdään sydänläppien asentamisia katetriteitse ilman avosydänleikkausta. Uusiin tiloihin tulee entisten lisäksi uusi varjoainekuvauslaite.

– Nyt ei tarvitse odottaa. Jokainen potilas pääsee heti hoidon tarpeen ilmaantuessa hoitoon, Anttonen sanoo.

Fysiatrian potilaille ja apteekille myös uudet tilat

Myös fysiatrian poliklinikka on siirtynyt uusiin väljiin tiloihin vanhoista väistötiloista. Lisätilaa tuli 150 neliötä. Sisäilmaan ja kosteusongelmiin vaikuttanut terapia-allas on samalla poistettu.

Fysiatrian potilaille on käytössä huippunykyaikainen kuntosali, missä laitteiston avulla voidaan kerätä potilasta koskevaa tietoa hoitohenkilökunnan käyttöön.

– Sitä voidaan käyttää hyväksi, kun suunnitellaan potilaiden jatkohoitoa, Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän johtaja Timo Louna kertoo.

Uusissa tiloissa potilaan liikkuminen on selkeää ja esteetöntä.

Myös sairaala-apteekki on siirtymässä kevään aikana uusiin tiloihin vanhoista 1970-luvun tiloista. Uuteen sairaala-apteekkiin tulee tila myös koneelliselle annosjakelulle.

– Tilat mahdollistavat toimintojen keskittämisen Päijät-Hämeen alueella, joka todennäköisesti parantaa laatua ja taloutta yhtäaikaa, Louna toteaa.