1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Tällä menetelmällä voit opettaa suomea ulkomaalaiselle – unohda kirjat ja kielioppi

Helsingin yliopisto-opiskelijoiden kehittämällä metodilla suomen opettajaksi voi ryhtyä kuka tahansa. Metodin toivotaan helpottavan myös Lahden Hennalan turvapaikanhakijoiden opettamista. Tähän asti menetelmä on levinnyt jo viidelle paikkakunnalle.

Kirjat ja vihot ovat kiellettyjä, opetuksessa käytetään apuna kuvakortteja. Suomen kielen opettajiksi opiskelevat Kristiina Kurki ja Päivikki Määttä näyttävät, miten opetus tapahtuu. Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Kuka tahansa suomalainen voi opettaa ulkomaalaiselle suomen kielen alkeet Helsingin yliopistossa kehitetyllä uudella menetelmällä. Opetuskokemusta tai kieliopin sääntöjen tuntemusta ei tarvita. Suullinen kielitaito riittää.

– Ei tarvitse muistaa, mikä on partitiivi tai miten genetiivissä astevaihtelu toimii, Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen dosentti Maria Ahlholm naurahtaa.

Uusia sanoja ja lauseita opetellaan toistamalla niitä opettajana toimivan kielioppaan johdolla. Jos opiskelija unohtaa kesken lauseen jonkin sanan, riittää kosketus hänen takanaan seisovan elävän sanakirjan, toisen kielioppaan käteen. Tämä sanoo unohtuneen sanan opiskelijan puolesta, ja tarina voi jatkua.

Opettelu tapahtuu toistamalla esimerkiksi lausetta "Minä menen bussilla." Lauseenjäsenten sijamuotoihin ei kiinnitetä huomiota.

Otetaan kirjat, vihkot, muistiinpanovälineet, tabletit ja puhelimet pois.

Maria Ahlholm

Opiskelu on perinteisesti perustunut lukemiseen ja kirjoittamiseen. Toistometodissa kielen opettelu tapahtuu kasvotusten pienissä ryhmissä.Perinteiset oppikirjat ja vihot ovat pannassa.

– Otetaan kirjat, vihkot, muistiinpanovälineet, tabletit ja puhelimet pois ja ollaan muistin varassa. Samoin kuin lapsi oppii esimerkkien kautta.

Menetelmä syntyi kiireellä tarpeeseen

Opettajankoulutuslaitoksella huomattiin syksyllä, että maahanmuuttajien kieltenopetus Helsingissä oli joutumassa katkolle. Opettajaopiskelijoiden ja heidän opettajiensa keskuudessa syntyi ajatus vastata yhteiskunnan haasteeseen.

– Kehitimme tätä menetelmää syys–lokakuussa yötä päivää Helsingin opettajakoulutuslaitoksen suomen kielen aineopettajiksi opiskelevien kanssa. Tavoite oli suomen kielen opiskelu toisella tavalla, kuin on totuttu, Maria Ahlholm sanoo.

Helpottaa lukutaidottomia turvapaikanhakijoita

Moni on lähtenyt kotimaastaan ilman luku- ja kirjoitustaitoa.

Markku Heikkilä

Hennalan hätämajoitusyksiköön majoittuneiden ala-ikäisten turvapaikanhakijoiden kanssa tekemisissä ollut Opettajat Ilman rajoja -järjestön väki innostui uudesta menetelmästä. Vastanottokeskuksen johtaja Markku Heikkilä arvioi, että ilman kirjoja tapahtuva opiskelu on tervetullutta turvapaikanhakijoiden keskuudessa.  

– Moni on lähtenyt kotimaastaan ilman luku- ja kirjoitustaitoa. Tämä helpottaa kielen opiskelua ja kotoutumista, Heikkilä sanoo.

Heikkilä näkisi mielelllään kaikkien vastaanottokeskuksessa työskentelevien vapaaehtoisten opettelevan menetelmän. Opettajat ilman rajoja -järjestö on kouluttanut vastaanottokeskusten vapaaehtoisia syksystä alkaen jo viidellä paikkakunnalla.

Dosentti Maria Ahlholm lupaa, että toistomenetelmällä jokainen pystyy opettamaan suomen kielen alkeita (siirryt toiseen palveluun). Verkosta löytyy menetelmän käyttöä varten valmista materiaalia ja tulostettavia kuvia.