1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pro Hanhikivi luovutti: Ydinvoimahanketta vastaan ei voi taistella

Fennovoimaa vastustava Pro Hanhikivi on lopettamassa lausuntojen ja valitusten laatimisen ydinvoimalahanketta vastaan. Yhdistyksen keskeiset toimijat kokevat tehneensä kaiken voitavan pysäyttääkseen Hanhikiven – mutta turhaan.

Kotimaan uutiset
Pro Hanhikivi -liikkeen varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää (vas.) ja  puheenjohtaja Helena Maijala
Yle

Yhdistysaktiivit katsovat, että Fennovoiman ydinvoimalahankkeen takana näyttää olevan voimia, joita vastaan ei voi taistella demokraattisen päätöksentekojärjestelmän puitteissa.

Pro Hanhikivi ry:n puheenjohtaja Helena Maijala kokee yhdistyksen tehneen kaiken voitavan hankkeen pysäytämiseksi. Yhdistys on muun muassa tehnyt valituksia ja jättänyt lausuntoja.

Ei todellakaan voida sanoa, tuleeko siitä lopulta yhtään mitään.

Helena Maijala

Erityisesti yhdistyksen äänitorvena toiminut varapuheenjohtaja, Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää on vaikuttanut julkisuudessa ja esimerkiksi puhunut ydinvoimalahanketta vastaan saksalaisen E.ON-energiayhtiön yhtiökokouksessa. Yhtiö on luopunut sittemmin Fennovoima-hankkeesta.

Ydinvoimalahanke edennyt kompuroiden

Fennovoiman ydinvoimalahanke on selviytynyt täpärästi useista tiukoista määräajoista ja hankkeelle asetetuista reunaehdoista. Viimeisenä suurempana käänteenä valtioenemmistöinen energiayhtiö Fortum on tullut mukaan hankkeeseen.

– Tämä hanke on edennyt kaikista kompuroinneista huolimatta. Tilanne on sellainen, että on syytä tarkkaan harkita, millä tavalla kannattaa osallistua näihin prosesseihin, Helena Maijala sanoo.

– Julkisuuteen ei ole tietenkään kerrottu, miksi esimerkiksi ministeriö tai ministeri känsivät takkinsa hankkeen suhteen, ja miksi Fortum lähti mukaan. Ehkä aikanaan historiankirjat kertovat, mitä taustalla on ollut.

Ehkä aikanaan historiankirjat kertovat, mitä taustalla on ollut.

Helena Maijala

Helena Maijala korostaa, että yhdistys ei ole tehnyt suunnan muutoksesta muodollisia päätöksiä. Käytännössä ollaan arvioimassa uudelleen, kannattaako pienen yhdistyksen satsata esimerkiksi lausuntoon mittavasta Hanhikivi 1:n rakentamislupahakemuksesta tai laatia valitusta mahdollisesta luvasta.

– Rakentamislupa-asia tuskin tuo erityistä muutosta tähän tilanteeseen. Mutta näen kuitenkin Rosatomin ja sen taustalla Venäjän valtion suurena epävarmuustekijänä hankkeessa. Ei todellakaan voida sanoa, tuleeko siitä lopulta yhtään mitään, Maijala toteaa.

Lue seuraavaksi