Ruotsi aloittaa tutkinnan Volkswagenin päästöhuijauksesta

Syyttäjä tutkii, onko autojätti syyllistynyt petokseen tai asiakirjojen väärentämiseen. Volkswagen kiistää syytökset.

Ulkomaat
Volkswagenin mainoskyltti Saksan Wolfsburgissa.
Volkswagenin mainoskyltti Saksan Wolfsburgissa.Julian Stratenschulte / EPA

Ruotsin korruptiota tutkiva syyttäjä käynnistää alustavan tutkinnan autojätti Volkswagenin toiminnasta. Tutkinta selvittää, onko Volkswagen syyllistynyt törkeään petokseen huijattuaan autojen päästötesteissä.

– On hyvin todennäköistä, että rikos on tapahtunut myös Ruotsissa, koska manipuloituja ajoneuvoja on tuotu Ruotsiin ja myyty täällä, korruptioviranomaista johtava pääsyyttäjä Alf Johansson sanoo Dagens Nyheter -lehdelle tiistaina. (siirryt toiseen palveluun)

Törkeän petoksen lisäksi Volkswagenia epäillään asiakirjojen väärentämisestä. Alustava selvitys tutkii, nostetaanko yhtiötä vastaan syyte ja voidaanko siltä vaatia yrityssakkoa.

Syyttäjä Johanssonin mukaan Ruotsi aikoo tehdä yhteistyötä muiden Euroopan maiden viranomaisten kanssa, sillä vastaavia tutkimuksia on käynnissä muun muassa Saksassa.

Volkswagenin edustaja Ruotsissa piti tutkintaa tervetulleena, mutta kielsi yhtiön syyllistyneen rikoksiin, uutistoimisto Reuters kertoo.

Saksalainen autojätti Volkswagen on myöntänyt, että se huijasi dieselautojensa päästöjä mittaavissa testeissä Yhdysvalloissa. Yhtiötä uhkaa miljardien eurojen korvausvaatimukset.

Lähteet: Reuters