yle.fi-etusivu

Hypo: Talouden pohja saavutettu – pientä kasvua näkyvissä

Taloudessa orastaa hienoista nousua tänä vuonna, ennustaa asuntolainoihin erikoistunut Hypo-pankki. Kotimaassa yksityinen kulutus jatkaa pientä kasvua ja Ruotsin viennin odotetaan piristyvän tänä vuonna. Venäjän viennin hyytyminenkin helpottaa.

talous
Suomen Hypoteekkiyhdistyksen kyltti Hypo-talon julkisivussa Helsingissä.
Suomen Hypoteekkiyhdistyksen kyltti Hypo-talon julkisivussa Helsingissä.Pekka Sakki / Lehtikuva

Hypo-pankki ennustaa tämän vuoden ensimmäisessä talouskatsauksessaan, että Suomen talouden pohja on vihdoin saavutettu, ja talous kääntyy vähittäiseen kasvuun tänä vuonna. Silti talouden vireessä ei näy merkittäviä muutoksia.

Pienehköä kasvua selittää valtion tiukimpien kiristystoimien ajoittuminen viime vuoteen ja kun vienti lähinaapureihin on painunut kovin alas, vähäinenkin vetoapu näkyy kasvuna.

– Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallitusten suurimmat kiristystoimet osuivat viime vuoteen. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suurimmat kiristystoimet näkyvät vasta vuoden 2017 jälkeen, joten tänä vuonna ja ensi vuonna kasvulle on varaa, sanoo Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus.

– Viimeisinä parina vuotena Suomi on kärsinyt Venäjän-kaupan supistumisesta. Karkeasti sanoen melkein puolet Suomen viennistä Venäjälle on kadonnut, mutta vastatuuli on helpottamassa, sanoo Brotherus.

– Viime vuonna Ruotsin vienti supistui noin viidenneksen. Ruotsin viennin odotetaan kuitenkin kääntyvän kasvuun, joten sieltäkin tulee pientä vientiapua.

Kotitalouksien kulutus näkyy auto- ja asuntokaupassa

Yksityinen kulutus jatkaa pientä kasvua kotimaassa, mutta kotitaloudet velkaantuvat silti yhä enemmän.

– Epävarmoista ajoista huolimatta kotitalouksien kulutus on pysynyt yllättävän pirteänä. Se näkyy autokaupassa, asuntokaupassa ja palveluyritysten näkymissä, sanoo Hypo-pankin Brotherus.

Taloudellinen toimeliaisuus keskittyy Suomessa harvoihin alueisiin. Vain kymmenen aluetta näyttää selviävän tulevaisuuden haasteista riittävän suuren ja kasvavan väestöpohjan ansiosta.

Palveluvaltainen talous viriää ja työpaikat löytyvät tiiviistä osaamiskeskittymistä, jotka pystyvät toimimaan ketterästi kansainvälisen kilpailun paineessa, arvioi Hypo-pankki.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Black Friday

Kulutushysteria oli liikaa – osa kauppiaista nousi kapinaan mustaa perjantaita vastaan: "Älä kuluta, osta laatua"

Tampere

Valtion tuki Tampereen monitoimiareenalle varmistui – "Sehän on hieno uutinen"

Egypti

Egyptin media: Ainakin 85 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Luonto

Borneon orangeilla on toivoa