Istanbulin iskun uhrit valtaosin saksalaisia – itsemurhaiskijä Syyriasta

Valtaosa Istanbulin itsemurhaiskun uhreista oli saksalaisia. Vilkkaalla turistialueella aamupäivällä tehdyssä iskussa kuoli ainakin kymmenen ihmistä ja yli 15 ihmistä haavoittui. Iskijä oli saapunut vastikään Syyriasta, muttei ollut Turkin tarkkailulistalla.

Ulkomaat
Ambulanssi ja poliiseja Sultanahmetin aukiolla Istanbulissa.
Turkin poliisin erikoisjoukot tutkivat onnettomuuspaikkaa Sultanahmetin aukiolla Istanbulissa tiistaina.Bulent Kilic / AFP

Turkin viranomaisten mukaan iskussa sai surmansa yhdeksän saksalaista turistia. Saksan liittokansleri Angela Merkel on puhunut terrori-iskusta puhelimessa Turkin pääministerin Ahmet Davutoglun kanssa. Davutoglu esitti surunvalittelunsa liittokansleri Merkelille.

– Tänään iskettiin Istanbuliin ja vastikään iskettiin Pariisiin. Tunisiaan ja Ankaraan on isketty aiemmin. Kansainvälinen terrorismi on taas näyttänyt julmat ja epähumaanit kasvonsa, sanoi liittokansleri Angela Merkel.

Saksalaisuhrit olivat osa turistiryhmästä, joka oli vierailulla Istanbulin vilkkaassa turstikohteessa Sultanahmetin aukiolla. Aukion läheisyydessä ovat muun muassa kuuluisat nähtävyydet Sininen moskeija ja museona toimiva entinen kirkko Hagia Sofia.

Turkki: Iskijä oli syyrialainen

Turkin viranomaiset ovat tuominneet itsemurhaiskun barbaarisena terroritekona.

– Tuomitsen jyrkästi Istanbulin terrori-iskun. Sen on arvioitu olleen syyrialaisen itsemurhaiskijän tekemä, sanoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.

Viranomaiset ovat tunnistaneet ruumiinkappaleista iskijän juuri syyrialaiseksi 28-vuotiaaksi terroristiksi. Tekijä on saapunut tovi sitten Syyriasta Turkkiin, mutta hän ei ollut Turkin viranomaisten terrorismista epäiltyjen listalla.

Turkin pääministeri on arvioinut tv:ssä, että iskijällä oli Isis-tausta.

Mikään ryhmittymä ei ole toistaiseksi ilmoittautunut iskun tekijäksi.