Jättiläinen on yksi kuva Talvivaarasta – "Mafia, jonka sisällä kaikkien kuuluu olla samaa mieltä"

Ensi-iltansa 22. tammikuuta saava Jättiläinen on kuvitteellinen mafia-tarina Talvivaaran nikkelikaivoksen synnystä, uhosta ja yhdestä tuhosta. Tarinassa on kuitenkin siteenä niin paljon faktaa, että on olemassa vaara, että fiktiosta voi tulla helposti faktaa parempi tarina.

Talvivaara
Jani Volanen Pekka Peränä Helsinki-filmin elokuvassa Jättiläinen.
Helsinki-filmi

Aleksi Salmenperän ohjaama Jättiläinen kertoo kuvitteellisen tarinan rahasta, vallasta ja niiden käyttäjistä, sekä jalkoihin jäävistä ihmisistä ja luonnosta. Puitteensa tarina saa Sotkamoon nousseesta Talvivaaran kaivoksesta, joka on elokuvan nimen mukainen, sanoo yhtä päärooleista näyttelevä Jani Volanen.

– Ne mittasuhteet siellä on aivan järjettömät joka suuntaan kaikissa asioissa, altaissa ja kasoissa. Ei tuollaista olisi varmaan koskaan päässyt kokemaan ja näkemään, jos tätä elokuvaa ei olisi tehty.

Helposti syntyy sellainen mafia, jonka sisällä kaikkien kuuluu olla samaa mieltä.

Aleksi Bardy

Volanen esittää elokuvassa Talvivaaran kaivoksen perustajaa Pekka Perää, joka on tullut kainuulaisille tutuksi kaivoksen toiminnan aikana.

– En ole tavannut Perää henkilökohtaisesti lainkaan. Jälkeenpäin voisin Perän tavata ja keskustella asioista, jotka mahdollisesti jäivät hampaan koloon.

Onko kuviteltu tarina totuutta vahvempi?

Jättiläisessä ei Talvivaaran syntyhistoriasta hyvää sanaa sanota. Jossain kohtaa todetaan, että kaivos antaa monelle työtä, mutta sillekin on oma tarkoituksensa. Tuottaja Aleksi Bardy Helsinki-filmistä toteaa, että elokuvan tekoa varten on tullut valtavasti tietoa ja lopputuloksessa näkyy tiukka rajaus.

– Käsikirjoittaja Pekko Pesosen väittämä tai kysymys on se, että helposti syntyy sellainen mafia, jonka sisällä kaikkien kuuluu olla samaa mieltä, eikä sieltä ole helppo nousta ylös sanomaan, että eikö kukaan huomaa, ettei keisarilla ole vaatteita.

Jälkeenpäin voisin Perän tavata, ja keskustella asioista, jotka mahdollisesti jäivät hampaan koloon.

Jani Volanen

Elokuva etenee tiukasti siltä pohjalta, että Talvivaarassa kyse oli alun alkaen huijauksesta, peittelystä ja valehtelusta. Kuvissa vilahtelevat vielä vaikuttavat poliitikot joko nimellään tai näyttelijän kautta, puhumattakaan vaikkapa Kainuun ELY-keskuksesta tai Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta. Volasen mukaan kirjo huomioitiin jo alussa.

– Koska mukana on niin paljon eläviä ja vaikuttavia ihmisiä, sovittiin, että liikaa ei voida miettiä, että mitähän tästä oikein sanotaan.

Voisiko Jättiläinen oikeasti olla totta?

Jättiläisen tarina kuulostaa vahvasti samalta, mikä on kuultu Talvivaaran kaivosta vastustavien suusta oikeudenkäynneissä. Kaivoksessa puurtavien ääni ei elokuvassa kuulu, vaan se on korvattu vastustajien sanomaa tukevalla fiktiolla. Bardyn mielestä tässä ei ole ristiriitaa.

– Elokuvan alussa kerrotaan, että tämä on tositapahtumiin perustuvaa fiktiota. Kyse on taiteellisesta rajauksesta.

Jani Volanen Pekka Peränä Helsinki-filmin elokuvassa Jättiläinen.
Näyttelijä Jani Volanen ei ole koskaan tavannut Pekka Perää. Helsinki-filmi

Elokuvassa Pekka Perää näyttelevä Jani Volanen ilmaisee saman asian yhdessä repliikeistään.

– Jos joku antaa tällaiseen kaivokseen 500 miljoonaa euroa rahaa, ei toimintaa voi kesken lopettaa. Se ei olisi hyvä tarina.