1. yle.fi
  2. Uutiset

Marseillessa puukotettiin juutalaista opettajaa – nyt kehotetaan jättämään uskonnollinen lakki kotiin

15-vuotias Isis-järjestön kannattaja puukotti juutalaista opettajaa maanantaina. Etelä-Ranskassa sijaitsevan Marseillen juutalaisyhteisön johtaja pelkää juutalaisvastaisuuden voimistuvan ja kehottaa juutalaisia olemaan pitämättä kipa-lakkia. Kipakielto herättää myös vastustusta.

Ulkomaat
Juutalainen koulu Ranskan Marseillessa.
Bertrand Langlois / AFP

Marseillen juutalaisten ei pitäisi käyttää julkisesti uskonnollista kipa-lakkia, kaupungin juutalaisyhteisön johtaja sanoi tiistaina. Pelko juutalaisvastaisista iskuista on kasvanut Ranskassa sen jälkeen, kun 15-vuotias poika iski maanantaina Marseillessa juutalaista opettajaa viidakkoveitsellä.

– Jos meidät tunnistetaan juutalaisiksi, meidän kimppuumme voidaan hyökätä ja henkeämme uhata. Minulle elämä on kaikkein pyhin, yhteisön johtaja Zvi Ammar sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Ranskan päärabbi Haim Korsia on tuoreeltaan noussut vastustamaan Zvi Ammarin kehotusta.

– Meidän ei pidä antaa periksi tuumaakaan, vaan jatkaa kipan käyttämistä aivan kuin ennenkin, sanoo päärabbi Haim Korsia.

15-vuotias Isis-iskijä

Opettaja haavoittui olkapäähän ja käteen kadulla päivällä tehdyssä iskussa. 15-vuotias hyökkääjä saatiin kiinni pian teon jälkeen. Hän kertoi poliisille hyökänneensä Isis-järjestön nimissä.

Veitsihyökkäys oli kolmas juutalaisvastainen isku Marseillessa viime kuukausien aikana. Lokakuussa kolmen juutalaisen kimppuun hyökkäsi humaltunut veitsimies. Marraskuussa Isis-järjestöä kannattaneet nuoret puukottivat juutalaista opettajaa.

Kipa-lakki on tärkeä uskonnollinen symboli. Osa uskonnollisista juutalaismiehistä käyttää sitä aina, kun taas osa pitää sen käyttämistä tarpeellisena vain rukoillessa.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi