1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK: Saartojen on loputtava tai Syyrian nälkäkuolemat jatkuvat

YK varoittaa, että Syyriassa voi kuolla nälkään ja avun puutteeseen huomattavasti lisää ihmisiä. Näin käy, elleivät hallitus ja kapinalliset lopeta useiden kaupunkien piirittämistä eri puolilla Syyriaa.

Maailma on seurannut kauhistuneena Syyrian Madayasta viime päivinä tulleita kuvia nälkiintyneistä lapsista. Kaupungin saartoon saatiin taukoa eilen ja ihmisille pystyttiin toimittamaan ruokaa ja avustustarvikkeita. Hallituksen joukkojen saarto kesti puoli vuotta.

YK:n humanitaarisen avun Syyrian koordinaattori Yacoub El Hillo sanoo, että avustustyöntekijöitä oli Madayassa vastassa vakavasti nälkiintyneitä ihmisiä.

– Erityisesti lapset olivat laihoja kuin luurangot, sanoo kauhistunut Yacoub El Hillo.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan Madayassa on kuollut nälkään lähes 30 ihmistä joulukuun alun jälkeen.

– Me näimme ihmisiä, jotka olivat olleet ilman ruokaa hyvin kauan aikaa, sanoo Yacoub El Hillo.

Avustusjärjestöt yrittävät lisätä painetta taistelevia osapuolia kohtaan, jotta ne pääsisivät evakuoimaan Madayasta noin 400 ihmistä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa kunnossa.

Saartojen on loputtava

Yacoub El Hillo sanoo, että Madayan kaltaisia saartoja on edelleen voimassa useissa eri kaupungeissa eri puolilla Syyriaa. Saartajat voivat olla joko hallituksen joukkoja tai kapinallisia.

– Sen on loputtava. Ihmisiä kuolee paljon lisää, ellei maailma toimi nopeammin, sanoo YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Yacoub El Hillo.

YK yrittää toimittaa Syyriassa apua noin 4,5 miljoonalle ihmiselle, jotka elävät vaikeasti saavutettavilla alueilla. Heistä 400 000 asuu 15:llä saarretulla seudulla.

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselmia, joissa vaaditaan saartojen lopettamista, mutta Syyriassa ne ovat kaikuneet kuuroille korville.

Horjuvat rauhanponnistelut

YK:n Syyrian erityislähettiläs Staffan de Mistura tapaa keskiviikkona Genevessä rauhanponnisteluiden kannalta keskeisten valtioiden suurlähettiläät, muun muassa kaikkien turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden lähettiläät.

Rauhanponnistelut on tarkoitus saada liikkeelle tammikuun 25. päivä.

Rauhanneuvotteluiden yllä on kuitenkin epäilyksiä, koska ei ole aivan varmaa siitä, ketkä ovat edustettuina neuvotteluissa. Syyrian opposition edustaja Riad Hijab sanoo oppositiolle olevan edelleen vaikea päättää, osallistuako rauhanneuvotteluihin vai ei.

Pariisissa puhunutta Riad Hijabia erityisesti arveluttaa Yhdysvaltain pehmentynyt kanta Syyrian hallitukseen ja erityisesti siihen, mikä on Bashar Al-Assadin tulevaisuus.