Koe uusi yle.fi

Yhdysvaltoihin virtaa siirtolaisia Väli-Amerikasta – paperittomien kohtelusta kiistaa

Väli-Amerikan maista Yhdysvaltoihin pyrkivien siirtolaisten määrä on kasvanut merkittävästi viime vuoden lopulla, kertoo uutistoimisto Reuters. Yhdysvallat on tehostanut laittomasti maassa oleskelevien karkotusta.

Ulkomaat
Valvontatorni Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä raja-alueella
Valvontatorni Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä raja-alueellaMichael Reynolds / EPA

Lähes 6 000 yksin matkustavaa lasta Väli-Amerikan maista saapui Yhdysvaltoihin joulukuussa, raportoi uutistoimisto Reuters viitaten tulli- ja rajavalvontaviranomaisten tietoihin.

Määrä on yli kaksinkertainen verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Lasten lisäksi maahan saapuu myös paljon perheitä, joiden niidenkin määrä on kasvanut roimasti edelliseen vuoteen verraten.

Ihmisiä tulee esimerkiksi El Salvadorista, Hondurasista ja Guatemalasta. Monissa maissa Väli-Amerikassa kärsitään rikollisuudesta ja kuivuudesta, mikä saa ihmiset pakenemaan Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltain hallinto koettaa kääntää ihmisvirtaa. Vuoden alusta alkaneessa isossa karkotusoperaatiossa on tehty yli 120 pidätystä. Tarkoituksena on karkottaa laittomasti maassa oleskelevia Väli-Amerikan siirtolaisia.

Karkotusoperaatio on vihastuttanut mm. poliitikkoja. Kongressin edustajainhuoneen demokraattipoliitikot ovat tiistaina ilmoittaneet kirjelmöivänsä presidentti Barack Obamalle ja pyytävänsä häntä lopettamaan karkotukset. Kirjeen on allekirjoittanut noin kolme neljäsosaa demokraattiedustajista.

Lähteet: AFP, Reuters

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"

Arkeologia

Taistelukirveitä, nuolenkappaleita ja lyijynappuloita

800-luvun englantilaiskronikka kertoi viikinkileiristä – nyt se löytyi kaivauksissa

Yleisurheilu

Yleisurheilutähden raiskaustapaus järkyttää ruotsalaisia – "Kauheaa ja uskomatonta"