Aura-autot puskevat lunta täydellä teholla – "maltti on valttia"

Lumi pöllyää ja pyryttää Pohjois-Karjalassa. Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä. Tien auraajat tekevät kiivaasti töitä, jotta liikenne sujuisi maakunnan teillä. Tuulen aiheuttamat lumikinokset tuovat kuitenkin oman vaikeutensa työhön.

Kotimaa
lumiaura työssä.
Joensuun kaduilla on töissä koko aurauskalusto. Yle / Siru Päivinen

Tien auraajat tekevät kiivaasti työtä kovassa lumipyryssä. Destian työmaapäällikkö Niko Mahlavuori kertoo, että sankan lumipyryn saapuminen oli tiedossa, joten siihen oli osattu varautua.

– Aurauskalusto lähti liikkeelle puoliltaöin ja työt jatkuvat täydellä teholla pitkin päivää. Joensuun seudulla on liikkeellä kymmenkunta aurausyksikköä, Mahlavuori sanoo.

Ensin aurataan päätiet ja sen jälkeen pienemmät väylät. Oman lisänsä auraukseen tuo tuuli.

– Tuulethan on jopa 15–20 metriä sekunnissa. tästä aiheutuu kinostumia paikoitellen. Onneksi tällä hetkellä ei ole vielä korkeita aurausvalleja, joten kinostumia tulee siinä mielessä vähemmän, Mahlavuori toteaa.

Aurauskalusto on liikkeellä iltaan saakka, jolloin lumisateen odotetaan heikkenevät. Mahlavuorella on selkeä viesti liikenteeseen lähteville.

– Maltti on valttia. Aikaa kannattaa nyt varata normaalia enemmän. Aura-autoon kannattaa jättää reilu turvaväli.

Joensuun koko aurauskalusto myös töissä

Joensuun kaupunkialueella lumen kimpussa on koko aurauskalusto eli seitsemäntoista eri yksikköä. Työt aloitettiin aamuyöllä kolmen aikoihin, ja auraus jatkuu koko päivän.

Ensimmäiset tehoiskut keskitetään niin sanotuille laatukäytäville eli vilkkaimmille katuosuuksille. Haasteena on lumen kasaantuminen tietyille paikoille.

Kaupungin katujen kunnossapidon mukaan pahimman sateen pitäisi olla ohi puolenpäivän aikoihin. Tämän jälkeen työ aloitetaan iltapäivällä ikään kuin alusta, ja puhdistus laajenee kaikkialle kaupunkiin.