Leikkaavista silmälääkäreistä pula koko maassa – Jyväskylä yrittää purkaa kaihijonoja palveluseteleillä

Lääkäripulan lisäksi tilannetta kaikissa sairaanhoitopiireissä hankaloittaa väestön ikääntyminen ja sitä kautta koko ajan lisääntyvä kaihin hoitotarve. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri yrittää purkaa lainvastaiset jonot kevääseen mennessä.

Kotimaa
Kaihileikkaus käynnissä
Yle

Keski-Suomen sairaanhoitopiirillä on tukala tilanne kaihileikkausten järjestämisessä. Niskassa on Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran asettama puolen miljoonan euron uhkasakko, koska viime elokuussa todettua, hoitotakuun ylittämää jonoa ei ole saatu purettua.

Sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnusen mukaan tilanteeseen on kaksi syytä. Toinen on, että väestön ikääntyminen lisää ajan hoidon tarvetta.

– Lisäksi leikkaavia silmälääkäreitä on julkisissa organisaatioissa liian vähän kaikkialla Suomessa.

Myös leikkausten osto harkkinnassa

Sairaanhoitopiirit raportoivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle kolme kertaa vuodessa jonotilanteestaan. Uhkasakon vuoksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin on tehtävä kaihijonojen osalta selvitys toukokuun puoliväliin mennessä.

Eli jos palveluseteleillä ei päästä tavoitteeseen, sitten hankimme myös leikkauksia ulkopuolelta.

Johtaja Juha Kinnunen

Kinnusen mukaan jonoja yritetään purkaa muun muassa keventämällä keskussairaalan silmäklinikan tilannetta tarjoamalla muuta kuin leikkausta tarvitseville potilaille palveluseteliä.

– Palvelusetelillä potilaat voivat hakea hoitoa sieltä, mistä haluavat, esimerkiksi yksityiseltä sektorilta. 2000:lla palvelusetelillä vapautetaan leikkaavien lääkärien työpanosta kaihileikkauksiin.

Neuvotteluja on käyty myös Pihlajalinnan kanssa siitä, että löytyisikö Jokilaakson terveydeltä Jämsästä apua leikkauksiin.

– Eli jos palveluseteleillä ei päästä tavoitteeseen, sitten hankimme myös leikkauksia ulkopuolelta.

Ortopedian jonot lyhentyneet

Viime elokuussa tehty leikkausjonojen raportointi osoitti Keski-Suomessa tarvetta parantaa myös ortopedisten leikkausten tilannetta.

Kinnusen mukaan ortopediassa tilanne on sen jälkeen merkittävästi parantunut.

– Elokuun lukuihin vaikutti, että rekrytointiprosessi viivästyi. Nyt meille on palkattu pari uutta ortopedia ja perustettu kaksi leikkaustiimiä.

Juha Kinnusta haastatteli Päivi Kupla.