Viitostietä aurataan nyt yötä päivää: "Auraajalle helppo keli"

Vaikka pöllyävä lumi on autoilijoille pahimpia mahdollisia ajosäitä, niin tien auraaja kiittelee, ettei lumi ole painavaa.

Kotimaa
viitostie
YLE / Timo Ikonen

Tien auraajat tekevät kiivaasti työtä kovassa lumipyryssä. Esimerkiksi Etelä-Savossa aurauskalusto lähti liikkeelle jo tiistai-iltana viiden aikaan ja töitä on paiskittu läpi yön ja aamun. Esimerkiksi viitostietä aurataan taukoamatta.

– Koko ajan on osa porukasta töitä. Yön jäljiltä osa lähti huilaamaan ja vaihtomiehet jatkavat. Viitostiellä on kolme autoa ja ne ajavat sitä edestakaisin koko ajan kun vaan kertyy lunta, viitostien hoidosta Kuortin ja Mikkelin välillä vastaava YIT Rakennuksen työmaapäällikkö Matti Sihvonen sanoo.

Vaikka ajokeli on nyt pöllyävän lumen takia erittäin huono, auraajalle kevyt pakkaslumi on helpompi urakka kuin painava nuoska.

– Helpotuksena on se, että aurattavana on pöllyävää pakkaslunta, joka ei tartu kiinni, eikä keli ole kamalan liukas. Työnnetään lunta sivuun sitä myöten kun tulee uutta. Osittain lumi pöllyää tietysti takaisin, mutta se on helppoa aurata. Muulle liikenteelle se aiheuttaa ongelmia, Sihvonen sanoo.

Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle on tullut Etelä-Savosta melko vähän yhteydenottoja teiden auraukseen liittyen. Soitoista tiedotetaan suoraan tien kunnossapitäjää.

– Esimerkiksi tämän lumisateen tiimoilta ei ole tullut meille asti yhtään yhteydenottoa. Kyllä ihmiset ymmärtävät, että kun lunta tulee tarpeeksi, sitä ei saa heti pois, Sihvonen sanoo.

Märkä, polkeentuva lumi on teiden kunnossapidon kannalta pahin keli. Silloin joudutaan käyttämään suolaa, ettei se lumi tartu kiinni, mikä johtaa lumen loskaantumiseen.

Nyt luvassa on kuitenkin pakkasta.

– Kunhan lumisade lakkaa, niin auraamme tiet lopunperin puhtaaksi. Jos on polannetta tullut, niin otamme polanteet pois ja hiekotamme, Sihvonen kertoo.