KHO: Ei uusia saamelaiskäräjävaaleja

Korkein hallinto-oikeus on päättänyt kumota ja poistaa saamelaiskäräjien hallituksen päätöksen järjestää uudet saamelaiskäräjävaalit.

Kotimaa
Korkeimman hallinto-oikeuden talo Helsingin Fabianinkadulla.
Yle

Uusia saamelaiskäräjävaaleja ei järjestetä.

Korkein hallinto-oikeus on päättänyt kumota ja poistaa saamelaiskäräjien hallituksen marraskuussa tekemän päätöksen järjestää uudet vaalit.

SK:n hallitus päätti järjestää uudet vaalit oikaisuvaatimusten pohjalta

Syksyn saamelaiskäräjävaaleista tehtiin saamelaiskäräjien hallitukselle viisi oikaisuvaatimusta. Ne koskivat 93 henkilöä, jotka korkein hallinto-oikeus päätti hyväksyä saamelaiskäräjien vaaliluetteloon, toisin sanoen äänioikeutetuiksi ja vaalikelpoisiksi, saamelaiskäräjien tahtoa vastaan.

Saamelaiskäräjien hallitus päätti marraskuussa hyväksyä oikaisuvaatimukset ja järjestää uudet vaalit. Hallituksen päätöksestä on kuitenkin mahdollista valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

KHO: Saamelaiskäräjien hallituksella ei ole toimivaltaa asiassa

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan saamelaiskäräjien hallituksella ei ole toimivaltaa päättää asiasta, minkä KHO on jo ratkaissut.

KHO tiedottaa, että saamelaiskäräjävaaleista tehdyt oikaisuvaatimukset hyväksymällä saamelaiskäräjien hallitus on ottanut uudelleen ratkaistavaksi korkeimpaan hallinto-oikeuteen valittaneiden äänioikeuden ja jättänyt huomioimatta korkeimman hallinto-oikeuden tekemät päätökset, joilla 93 henkilöä oli hyväksytty äänioikeutetuiksi saamelaiskäräjien vaaleissa.

– Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset äänioikeutetuista saamelaiskäräjien vaaleissa sitovat saamelaiskäräjien hallitusta. Saamelaiskäräjien hallituksella ei ole toimivaltaa ottaa ratkaistavakseen asiaa, jonka korkein hallinto-oikeus on jo ratkaissut.

– Se ei myöskään ole voinut valituksenalaisessa päätöksessä esitetyillä perusteilla, joilla kiistetään korkeimman hallinto-oikeuden päätöksissä oleva oikeudellinen arviointi, hyväksyä oikaisuvaatimuksia, jotka ovat koskeneet saamelaiskäräjien vaalilautakunnan päätöstä vahvistaa vaalitulos, KHO tiedottaa.

Korkein hallinto-oikeus toteaa, että saamelaiskäräjien hallituksen päätös hyväksyä oikaisuvaatimukset vaalituloksen vahvistamispäätöksestä ja määrätä vuoden 2015 vaalit uudelleen toimitettavaksi on lainvastainen.

Saamelaiskäräjien hallitus joutuu korvaamaan

Lisäksi saamelaiskäräjien hallitus joutuu korvaamaan valittajien oikeudenkäyntikulut.

– Saamelaiskäräjien hallitus velvoitetaan korvaamaan valittajien oikeudenkäyntikulut korkeimmassa hallinto-oikeudessa 500 eurolla viivästyskorkoineen, KHO tiedottaa.

KHO hylkäsi myös purkuhakemukset neljän henkilön osalta

Korkein hallinto-oikeus on myös hylännyt saamelaiskäräjien vaalilautakunnan purkuhakemukset.

Vaalilautakunta haki jo toistamiseen purkua neljän vuonna 2011 vaaliluetteloon merkityn henkilön osalta. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi purkuhakemukset edellisen kerran vuonna 2013.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus