Lego taipui – Ai Weiwei saa palikkansa

Lego muuttaa palikkapolitiikkaansa. Tanskalainen lelufirma ei jatkossa kysele, mihin sen rakennuspalikoita käytetään, vaan toimittaa niitä kaikille halukkaille. Lego joutui julkisuusmyllyyn, kun se kieltäytyi myymästä palikoitaan kiinalaiselle aktivistitaiteilijalle Ai Weiweille.

kulttuuri
Mies tiputtaa ämpäristä Legoja autoon.
Leon Neal / AFP

Kohu alkoi viime vuonna, kun Lego kieltäytyi toimittamasta Aille rakennuspalikoita Australiaan tehtävää taideteosta varten. Legon mukaan se ei halunnut olla mukana poliittisessa toiminnassa. Ain mukaan kyse oli sensuurista.

Sosiaalisessa mediassa alkoi kampanja Legoa vastaan ja lopulta yhtiö muutti ohjeistustaan. Legon mukaan se toimittaa jatkossa tuotteitaan kaikille halukkaille, mutta ei ota vastuuta siitä, mihin palikoita käytetään.

Lego myös vakuuttaa, ettei negatiivinen julkisuus ole vaikuttanut yhtiön brändiin tai myyntiin. Tuloksestaan Lego kertoo seuraavan kerran maaliskuussa.

Maailmankuulu kiinalaistaiteilja on tyytyväinen Legon päätökseen. Ai kirjoittaa twitterissä, että päätös on osoitus sosiaalisen median voimasta ja pieni voitto "hyville tyypeille".

Ai pyysi ihmisiä lahjoittamaan hänelle legopalikoita ja tiettävästi hän on saanutkin ympäri maailmaa suuren määrän materiaalia taideteostaan varten. Muun muassa Helsingissä HAM-taidemuseossa on auto, johon voi pudottaa legopalikoita.

Lego-yhtiö on kuitenkin valmis toimittamaan taiteilijalle rakennuspalikoita, jos hän niitä vielä tarvitsee.

Ai Weiwein taidenäyttely on esillä HAMissa helmikuun loppuun asti.