1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ruma kansi, tarina avaruudesta ja Marilyn Monroe – kirjasto usuttaa outojen kirjojen kimppuun

Pääkaupunkiseudulta liikkeelle lähteneen kirjahaasteen suosio kasvaa vauhdilla ja leviää ympäri Suomea. Listalta löytyy viisikymmentä eri kohtaa, jotka kannustavat lukemaan uusia ja ennestään outoja kirjoja.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Ruuasta kertova kirja. Aasialaisen kirjailijan kirjoittama kirja. Kirjan nimi on kysymys. Kirjan päähenkilö on sinun unelmatyössäsi. Jossain päin maailmaa kielletty kirja.

Siinä 5 esimerkkiä Helmet-lukuhaasteen (siirryt toiseen palveluun)50 tehtävästä, joiden tarkoituksena on helpottaa uuden lukemisen löytämistä. Eri vaikeusasteen haasteet liittyvät esimerkiksi kirjan sisältöön, ulkonäköön tai siihen, minkälainen suhde lukijalla on kirjaan.

– Kyse on lukemisen ilosta ja lukemiseen innostamisesta, kertoo idean keksinyt kirjastonhoitaja Riikka Utriainen Espoon kaupunginkirjastosta.

Pääkaupunkiseudulta pohjoiseen

Helmet on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko, mutta haaste on levinnyt ympäri Suomea. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa mukaan on lähdetty siten, että eri haastekohdista kootaan näyttelyitä.

Kyse on lukemisen ilosta ja lukemiseen innostamisesta.

Riikka Utriainen , Espoo

– Me valitsimme ensimmäiseen näyttelyyn matkakertomukset, kertoo kirjastotoimenjohtaja Susann Forsberg Kokkolasta.

Helmet-kirjastoverkon haaste järjestetään nyt toista kertaa. Mukana olevien lukijoiden tarkkaa määrää on vaikea arvioida, mutta suosio on kasvanut nopeasti. Viime vuoden lopussa haasteen Facebook-ryhmässä oli noin 550 jäsentä. Tänä vuonna luku on jo yli nelinkertaistunut.

Pitkän listan voi selättää omalla tyylillään

Viidenkymmenen kirjan lista näyttää pitkältä ja saattaa aiheuttaa paineita. Utriainen muistuttaa, että jokainen voi osallistua haasteeseen omalla tyylillään.

– Jokainen saa luoda omat sääntönsä. Jotkut haluavat lukea joka haastekohtaan kirjan, kun taas osa kattaa yhdellä kirjalla useamman kohdan. Kaikki eivät varsinaisesti edes tavoittele sitä, että kaikki listan kohdat tulisivat täyteen. He käyttävät listaa inspiraationa.

Utrianen neuvoo kysymään apua kirjojen löytämiseen esimerkiksi kirjaston henkilökunnalta, haasteen Facebook-ryhmästä tai verkon hakukoneista.