Lähipoliisitoiminta jatkuu ja hakee uusia malleja – "Haasteena näyttää paperilla, että läsnäololla on merkitystä"

Lähipoliiseja liikkuu kylänraiteilla myös tänä vuonna. Itä-Suomen poliisilaitoksen lähipoliisit ovat viritelleet yhteistyötä esimerkiksi nuorisotoimen ja vanhuspalveluiden kanssa. Myös muilla kokeiluja toteuttaneilla laitoksilla lähipoliisiajattelua on jalostettu osaksi omaa arkea.

Kotimaa
Poliisiauto valvoo liikennettä moottoritiellä
Ville Välimäki / Yle

Lähipoliisitoiminta saa jatkoa tänä vuonna. Viime vuonna viiden eteläsavolaiskunnan, Pertunmaan, Hirvensalmen, Kangasniemen, Puumalan ja Sulkavan alueella alkaneeseen toimintaan on saatu Poliisihallitukselta uusi erillisrahoitus. Itä-Suomen poliisilaitokselle lähipoliisitoiminnasta on tullut paljon myönteistä palautetta.

– Tämän ja muunkin poliisin ennalta estävän toiminnan haasteena on näyttää paperilla, että läsnäololla on merkitystä. Elämme mittausmaailmassa, mutta kaikkea ei voi laskea samalla tavalla kuten sitä, miten paljon sakkoja on kirjoitettu, kuvailee ylikomisario Petri Isokuortti.

Isokuortti kertoo, että jo poliisin näkyminen katukuvassa tuo turvallisuuden tunnetta ja madaltaa asukkaiden kynnystä lähestyä virka-asioissa.

Uusia malleja, tutut kasvot

Lähipoliisitoiminnalla haetaan uusia malleja siihen, miten jokapäiväisen poliisitoiminnan osana voidaan estää rikoksia. Yhteistyötä on viritelty nuorisotoimen ja vanhuspalveluiden kanssa.

Itä-Suomen poliisilaitoksella viime vuonna lähipoliiseina aloittaneista kaksi jatkaa työssään. Yhtä lähipoliisia haetaan tehtävään sisäisellä haulla.

– Kun poliisit menevät kirkonkylän keskustaan ja ovat kiireettömän oloisia, tilanne tuottaa keskusteluhetkiä ihan eri tavalla, kuin jos käytäisiin hoitamassa joku yksittäinen keikka mahdollisimman nopeasti. Tärkeää on olla mukana myös esimerkiksi yleisötapahtumissa, sanoo Isokuortti.

Muilla viime vuonna lähipoliisikokeilun toteuttaneilla poliisilaitoksilla kokemuksia muovataan osaksi muuta poliisin toimintaa. Oulun poliisilaitoksella hanketta ei toteutettu ja hankerahat palautettiin Poliisihallitukselle.

– Meillä kuitenkin perustettiin uusi ennalta estävä ryhmä viime vuonna. Mietimme resursseja nyt tarkkaan, sillä turvapaikanhakijoihin liittyvät asiat työllistävät. Esimerkiksi kouluvierailuja emme pysty toteuttamaan entiseen tapaan, kertoo ylikomisario Jyrki Pelkonen Oulun poliisilaitokselta.

Ennalta estävä toiminta pohdituttaa

Poliisin ennalta estävä toiminta on monella tapaa pohdinnan alla parhaillaan. Lisääntyvä maahanmuutto näkyy työmäärän lisääntymisenä jo turvapaikkatutkinnan takia, ja jokaisessa poliisilaitoksessa mietitään kuumeisesti, mihin resurssit riittävät.

Lounais-Suomen poliisilaitoksella viime vuonna toteutetun Paimio-Lieto -lähipoliisihankkeen tietoja ja taitoja on jalostettu oman toiminnan osaksi, ja kyläpoliisimainen malli on käytössä Kemiönsaaren ja Paraisten alueella.

– Ei tehdä tiukkoja rajoja siihen, mitä kenenkin poliisin tehtäviin kuuluu, vaan asioita hoidetaan porukalla. Ennalta estävään toimintaan haetaan kaiken kaikkiaan painopisteitä kevään mittaan. Pitää miettiä resursseja ja toimintatapoja, sanoo apulaispoliisipäällikkö Timo Vuola Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Keski-Pohjanmaalla mobiililähipoliisikokeilun on niinikään koettu tuoneen poliisit lähemmäs kansalaisia. Komisario Vesa Toivanen Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että noin puolen vuoden kokeilun aikana esimerkiksi perustetuille Facebook-sivuille tuli yli 2600 tykkääjää. Yhteydenottoja ja vinkkejä alkoi tipahdella, kun lähipoliisit tulivat seudulla tutuksi paitsi sosiaalisen median kautta, myös näkymällä katukuvassa.

– Emme saaneet Poliisihallitukselta jatkorahoitusta hankkeelle, mutta uskon, että tällaiselle toiminnalle olisi tilausta vaikka valtakunnankin tasolla, kunhan toimintamalli saataisiin hiottua valmiiksi, sanoo Toivanen.

Poliisipäällikkö Risto Lammi Pohjanmaan poliisilaitokselta toteaa, että lähipoliisitoiminnalle otetaankin tänä vuonna varat laitoksen omasta rahoituskehyksestä.

– Tarkoituksena on yhdistää mobiilipoliisi-, koulupoliisi- ja lähipoliisitoimintaa. Mallia hiotaan Keski-Pohjanmaalla, ja sitten toimintaa viedään koko laitoksen alueelle, kertoo Lammi.