Suomalainen samurai-elokuva leikkausta vaille valmis: "Kunhan opimme dubbaamaan"

Japanilaisen mytologian yhdistäminen nykyiseen Suomeen kummajaisia pursuavassa elokuvassa luo jo lähtökohtaisesti haasteita. Kun elokuvan tekijät ovat asialla ensimmäistä kertaa, kasvaa haaste entisestään. Ehkä juuri erikoisten lähtökohtiensa ansiosta Rauni Reposaarelainen on noussut jopa kulttimaineeseen.

elokuvat
kuva elokuvasta Samurai Rauni Reposaarelainen
Moderni Kanuuna

Yleisö tutustui Samurai Rauni Reposaarelaiseen ensimmäisen kerran porilaisen harrastajateatterin lavalla. Teatterin työryhmä halusi toteuttaa hulluimmatkin haaveensa ja päätti jalostaa näytelmän elokuvaksi.

– Tiesimme kyllä kohtaavamme tämän kanssa kaikki sudenkuopat. Mutta siitä huolimatta aloimme vääntää hampaat irvessä, kertoo elokuvan ohjaaja ja pääosan näyttelijä Mika Rättö.

Kokeilua ilman ohjeistusta

Kokemuksen puutetta kuvaa muun muassa se, että elokuvan alkukohtaus kesti ensimmäisellä yrityksellä 16 minuuttia. Uusien kuvausten jälkeen siitä saatiin 14 minuuttia pois.

– Kantapään kautta opimme kaiken ja otimme monta kertaa turpiin, mutta pitkän tien läpikäyminen on ollut toisaalta myös hienoa. Kukaan ei ole meille kertonut, miten asiat pitäisi tehdä. Olemme saaneet itse kokeilla, Mika Rättö kertoo.

Haasteet jatkuvat

Kolmen vuoden kuvaamisen jälkeen elokuva on vihdoin jälkityövaiheessa. Haasteet eivät ole vieläkään ohi.

– Nyt harjoittelemme dubbaamista. Se on meille ihan uutta. Mutta pakko sitä on käyttää, kun rannalla kuvatuissa kohtauksissa tuuli oli niin kova, ettei kohinaa saa pois millään, Mika Rättö toteaa.

Ensi-illasta ei vielä tietoa

Työryhmä ei halua ottaa paineita elokuvan valmistumisesta. Siksi Mika Rättö ei paljasta vielä ensi-illan ajankohtaa. Näillä näkymin hän uskoo sen koittavan keväällä. Sitäkään ei vielä ole tiedossa, missä elokuva on nähtävissä.

– Otamme varmaan Yleen yhteyttä ja tarjoamme elokuvaa myös dokumenttifestivaaleille. Kunhan nyt saamme edes osan siitä valmiiksi. Sitten voimme näyttää pätkiä ja kysellä eri tahoilta löytyykö kiinnostusta.

Rättö uskoo, että luvassa on ainakin dvd. Työryhmä kaavailee myös kiertueelle lähtemistä pakettiauton ja videotykin kanssa.