Lukion sisäilma ajoi nuoren miehen opiskelemaan kotona

Opintaival Imatran Imatran Yhteislukiossa ei kestänyt kuin kaksi viikkoa. "Minulle tuli hengenahdistusta ja lähti ääni."

Kotimaa
Eetu Suikkanen
Yle, Kalle Schönberg

Eetu Suikkanen alkoi opinnot Imatran Yhteislukiossa viime syksynä. Lukiossa käynti loppui kuitenkin jo kahden viikon jälkeen.

– Minulle tuli hengenahdistusta ja lähti ääni, Suikkanen kertoo.

Sitten olin kolme vuotta Vuoksenniskan koulussa, jossa myös todettiin sisäilmaongelmia.

Eetu Suikkanen

Oireet kävivät niin pahaksi, että Eetu ei pysty enää menemään ollenkaan lukiorakennukseen. Opiskelu on siirtynyt kokonaan kotiin.

Oireet yllätyksenä

Tilanne tuli 16-vuotiaalle nuorelle miehelle kuin salama kirkkaalta taivaalta.

– Aikamoinen yllätys se oli. Olin ajattellut koko ajan, että saan vedettyä lukion kunnialla lläpi.

Tilanne oli siinäkin mielessä yllätys, että aikaisemmin Suikkanen ei ollut kärsinyt sisäilmaoireista. Koulutaivalta oli kuitenkin taittunut useampia vuosia sisäilmaongelmista kärsineissä kouluissa. Ensin hän kävi koulua Virasojan koulussa, joka nyt puretaan homeongelman vuoksi.

– Sitten olin kolme vuotta Vuoksenniskan koulussa, jossa myös todettiin sisäilmaongelmia, Suikkanen sanoo.

Virasojan koulu määrättiin joulukuussa pikaisesti suljettavaksi sisäilmaongelman vuoksi.

Kotona opiskelu ongelmallista

Eetu on joutunut jatkamaan opiskelujaan täysin kotoa. Se ei ole helppoa.

– Käytännössä olen siirtynyt etäopiskeluun. Minulle annetaan aiheet, jotka sitten käyn itse läpi. Voin myös pyytää apua. Asioiden selvittäminen on kuitenkin vaikeaa sähköpostin ja koulun yhteydenpitojärjestelmän Wilman avulla, Suikkanen kertoo.

Eetun mukaan koulussa ollaan suhtauduttu ymmärtäväisesti asiaan. Eetun mielestä asia ei voi kuitenkaan jatkua nykyisellään. Hän etsii uusia ratkaisuja.

– Yritän löytää sellaisen paikan, jossa voisin käydä lukion loppuun. Jos mikään muu ei onnistu, niin sitten asia pitää hoitaa verkkolukion kautta, Suikkanen sanoo.