1. yle.fi
  2. Uutiset

Hanko houkuttelee etätyöntekijöitä – ajatuksena asukasmäärän kasvattaminen

Luova ala on yksi maailman nopeimmin kasvavista talouden sektoreista. Ala työllistää esimerkiksi Euroopassa enemmän ihmisiä kuin autoteollisuus. Hankoon on perustettu luovan alan kollektiivi, joka haluaa houkutella kaupunkiin uusia asukkaita.

Luovat ammatit
Hanko Creative Collectiven luova työpäivä houkuttelee väkeä ympäri Uuttamaata.
Mari Hotti

Vanha polkupyörätehdas täyttyy kerran kuussa luovan alan etätyöläisistä. Luova työpäivä on yksi kaupunkiin vastaperustetun Creative Hanko Collectiven aikaansaannoksista.

– CHC on Hankoon rakenteilla oleva luovan alan yhteisö. Meillä on toiveissa saada taiteilijaresidenssi ja kulttuurikeskus Hankoon. Yksi suurimmista tavoitteista on kuitenkin houkutella lisää ihmisiä tänne asumaan. Tämä on superinspiroiva paikka, täällä on makeita tyyppejä, erityislaatuinen energia ja mahdollisuuksia vaikka mihin, kollektiivia Ilkka Raution kanssa pyörittävä Anna Piiroinen hehkuttaa.

Luova ala kasvaa kohisten

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco sekä maailman tekijänoikeusjärjestöjen katto-organisaatio CISAC ovat selvittäneet luovien alojen tilannetta maailmanlaajuisesti. Luova ala on selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) yksi tämän hetken nopeimmin kasvavista talouden sektoreista. Ala peittoaa esimerkiksi autoteollisuuden Euroopassa.

– Yhteydenottoja tulee aivan valtavasti, eli kyllä luova ala houkuttelee. Yhä useammat aloittelevat yrittäjät lähtevät heti hakemaan kansainvälistä kasvua ja työllistävät muita osaajia. Toisaalta alalla on myös ihan samoja ongelmia kuin missä tahansa muussa bisneksessä, summaa luovien alojen yrityspalvelu Creven asiantuntija Leena Janhila Humanistisesta ammattikorkeakoulusta.

Etätyöläisiä pääasiassa Helsingistä

Helsinkiläinen Jorma Mustonen puurtaa pankkisoftan kimpussa CHC:n "etäkonttorissa". Hän on aikaisemmin tehnyt töitä Espoossa sijaitsevalle työnantajalleen Kuopiosta käsin, joten välimatka Hankoon ei tunnu missään.

– Etätyö sopii minulle oikein hyvin. Minulla on syksyllä lukion aloittava poika ja se sitoo minut pääkaupunkiseudulle. Muuten voisin hyvinkin harkita sitä vaihtoehtoa, että olisin täällä enemmänkin, tekisin etätöitä ja kävisin vain tarvittaessa toimistolla. Eihän täältä ole pitkä matka ajella, Mustonen pohtii.

Suurin osa CHC:n järjestämien luovien työpäivien osallistujista on helsinkiläisiä, mutta tulijoita on pitkin Uuttamaata ja Turustakin. Myös paikallinen hotelli tarjoaa etätyömahdollisuuden maanantaisin ja perjantaisin houkutellakseen viikonloppuvieraita saapumaan aikaisemmin ja lähtemään myöhemmin.

"Kesä on amatööreille"

Anna Piiroinen muutti Hankoon 11 vuotta sitten, eikä ole katunut ratkaisua päivääkään. Kesäisin Hanko täyttyy äärimmilleen matkailijoista, mutta Piiroista viehättävät muut vuodenajat vielä enemmän.

– Sanon aina, että kesä on amatööreille, Piiroinen vitsailee.

– Olen Ranska-hullu ja minun mielestäni Suomessa ei mikään muu paikka ole niin lähellä ranskalaista pikkukaupunkia kuin Hanko. Käsittämättömän kaunis ja jotenkin hyvin ainutlaatuinen paikka – juuri sellainen, jossa taiteilijat ja luovat ihmiset viihtyvät.

Lue seuraavaksi