1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ankka-tauluistaan tunnetun Kaj Stenvallin maalauksissa seikkailevat nyt Sipilä, Soini ja Stubb

Kaj Stenvallin uusissa teoksissa ovat esillä Putinin ja Merkelin lisäksi johtavat suomalaispoliitikot. Kotimaisia poliitikkoja nähdään kuvataiteessa varsin harvoin. Stenvallin uusia töitä on nyt ensimmäisen kerran laajemmin esillä Helsingin galleria Brondassa.

Hallitusti-teosta (2015) Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Hämyisen kapakan pienellä baaritiskillä on odottava, tiheä ja hieman jännittynytkin tunnelma. Etualalla seisoskelee juomansa ääressä rennon miehekkäästi Daniel Graig -tyylinen James Bond ja takana  näkyy Saksan liittokansleri Angela Merkel punaisessa jakussaan. Merkel on juuri huomannut Bondin ja kääntänyt katseensa (selvästi kiinnostuneen) kohti nollanollaseiskaa. Mitähän tästä seuraa, mihin tämä oikein johtaa?

– James Bond ja Angela Merkel ovat vallankäyttäjiä ja toimijoita, joilla on lonkeroita ja lenkkejä eri suuntiin. Toinen on tietysti mielikuvitushahmo ja toinen todellinen ihminen, mutta halusin leikitellä ajatuksella, että he kohtaisivat jossakin, Kaj Stenvall kertoo Aikuisten leikit -maalauksestaan.

Kaj Stenvall Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Stenvall nousi 1990-luvulla Suomen suosituimpien taiteilijoiden joukkoon ankkamaalauksillaan, joissa tuttu Disney-hahmo oli upotettu erilaisiin ja yllättäviin konteksteihin. Stenvall on kutsunut hahmoa "latteuden kaksiulotteiseksi arkkityypiksi", mutta siitä kasvoi vuosien myötä koskettava ja inhimillinen olento, joka kommentoi nasevasti ympäröivää yhteiskuntaa ja joskus vaikeaa arkielämää.

Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää -teosta (2015) Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Pullisteleva Putin

Pari vuotta sitten Stenvall kuitenkin päätti hylätä ankat. Tilalle astui nykypolitiikka.

– Kansainvälisen politiikan uudet vaiheet nousivat esille kaksi vuotta sitten, jolloin ryhdyin näitä töitä tekemään. Uusissa maalauksissani ei oikein ole löytynyt tuolle vanhalle ankkahahmolle paikkaa. Ehkä olen sen vaiheen käynyt jo läpi.

Keho-teosta (2015) Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Stenvallin uudesta tyylistä antoivat esimakua vuonna 2014 valmistuneet ensimmäiset Putin-maalaukset, joissa Venäjän pullisteleva presidentti esimerkiksi kävelee Jeesuksen tapaan vetten päällä, mutta tietenkin ilman paitaa.

– Naapurimaamme johtaja profiloi itseään jo nelisen vuotta sitten vähän eri tavalla kuin normaalit poliitikot. Hän brändäsi itsensä sankariksi, mikä oli mielestäni kiinnostavaa. Kun Krim miehitettiin pari vuotta sitten, Putinista kasvoi suomalaiseenkin todellisuuteen liittyvä hahmo. Minulle hänestä tuli haaste: olen halunnut ilmaista Putinin kautta jotakin olennaista tästä ajasta, Stenvall pohtii.

Venäjälläkin Stenvallin Putin-maalaukset on huomattu, mutta:

– En ole kuullut, että niitä olisi paheksuttu.

Elokuun kihlaus -teosta (2015) Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Immosen ja Soinin jyrkkä lasku

Putinista on ollut luontevaa siirtyä kotimaisen poltiikan areenoille ja tarkastella esimerkiksi kolmen ässän toimintaa. Hallitusti-maalauksessa nähdään potkupukuun puettu, huteralta näyttävä pääministeri Juha Sipilä – vauvana.

– Tein maalauksen heti, kun hallitus ja pääministerin vakanssi varmistuivat. Tuli mieleen, että nämähän ovat ensimmäisiä askeleita, joita Sipilä ottaa valtiollisena toimijana. Halusin löytää muodon sille, että nyt tapahtuu mielenkiintoisia asioita, Stenvall sanoo.

Jarruta jo! -teos (2015) Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Poliittisiin teoksiin kuuluu myös maalaus, jossa ollaan Linnanmäen vuoristoradalla: perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on jarrumiehenä, ja kyydissä olevan Timo Soinin ilme on lievästi sanottuna kauhistunut. Maalausta on inspiroinut kesällä runsaasti huomiota herättänyt Aapo Laakson valokuva 84-vuotiaasta Lintsi-fanista Martti Laaksosesta.

– Se alkuperäiskuva oli herkullinen ja sopii tuohon hyvin, koska Olli Immosen case oli samoihin aikoihin esillä. Perussuomalaisten kannatus rupesi laskemaan vahvasti ja Immosen roolilla oli siinä merkitystä.  Se todelllinen linnanmäkitarina kytkeytyy tähän taustalle. Tällä tavalla nämä maalaukset lähtevät liikkeelle, hetkellisinä välähdyksinä, Stenvall toteaa.

Kaj Stenvall ja taideopiskelijoita Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Tämän ajan dokumentteja

Kaj Stenvallin poliitikkomaalauksista löytyy lempeää pilaa ja ironiaa, mutta ilkeäksi taiteilija ei halua ryhtyä.

– Yritän tarkastella poliitikkoja kanssaihmisinä ja toimijoina. Minulla on sellainen käsitys, että he ovat erittäin hankalassa asemassa, heidän edessään on suuria haasteita ja heidän toimintamahdollisuutensa ovat varsin rajalliset. En voi sanoa että säälisin heitä, mutta tunnen kyllä myötätuntoa heitä kohtaan. Elämme turbulenttia, dramaattista, tapahtumarikasta ja jopa huolestuttavaakin aikaa.

No Cold War -teosta (2015) Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Stenvallin toiveena on, että hänen töidensä kautta politiikkojen tehtäväkenttä ymmärrettäisiin laajemmin. Hän haluaa myös inhimillistää mediassa näkyviä ja liikkuvia hahmoja.

– Tutkin tässä nimenomaan kuvaa vallanpitäjistä, joka minulle välittyy median kautta. Nämä maalaukset ovat dokumentteja tästä ajasta. Parin vuoden kuluttua näitä kuvia voi ehkä katsoa toisella tavalla, niistä voi löytyä toisenlaisia ulottuvuuksia.

Kaj Stenvall Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Twiitattuja öljyvärimaalauksia

Stenvallin uuteen taiteilijaminään kuuluu myös ahkera twiittaaminen. Taiteilijan työtahti on ollut viime aikoina hektinen, ja hän pyrkii julkaisemaan twitterissä viikoittain yhden uuden teoksen.

– Pyrin tekemään kuvia, jotka kommentoivat tätä todellisuutta ja liittyvät tähän aikaan, ja twitter on tällaisen taiteen jakamiselle luonteva paikka. Tämä on ihan mielenkiintoinen koe, ja se antaa mahdollisuuden uudenlaiseen vaikuttamiseen, kontaktiin ja  toimintaan.

– Öljyvärimaalauksen tekeminen on hidas ja vaivalloinen  prosessi. On paradoksaalista levittää hitaasti tehtyä maalausta twitterin kaltaisessa nopeassa kanavassa.

Nouse Suomi! (2015), Ilta Lontoossa (2015) Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Pop-taiteen juurilla

Stenvallin uusia teoksia – kuten vanhojakin – voi tarkastella myös pop-taiteen näkökulmasta.

– Kun aikoinani vuonna 1971 tulin Turkuun opiskelemaan, niin silloin suomalainen underground ja pop-taide oli voimissaan, etenkin Turussa. Kyllä se on vaikuttanut kuvakäsitykseeni, ja myös käsitykseeni taiteen tehtävästä.

Mutta entäpä ne ankat, vieläkö niitä nähdään vai ovatko ne kadonneet iäksi?

– Jokainen työvaihe avaa uusia ovia johonkin suuntaan. Voi olla, että palaan takaisin aiempaan, mutta tätä on täysin mahdotonta sanoa juuri nyt. Olen täysin kiinni näissä uusimmissa hommissa,  ne ovat minulle tällä hetkellä ne kaikkein tärkeimmät, Kaj Stenvall summaa.

Kaj Stenvall Kuva: Jussi Mankkinen / Yle