Vihreiden Niinistö ja RKP:n Haglund: Pääministerin torjuttava rasistiset katupartiot

Pääministeri Juha Sipilä väisti eilen tiistaina kysymyksen rasistisista katupartioista, vihreiden Ville Niinistö ja RKP:n Carl Haglund katsovat. He odottavat Sipilältä yksiselitteistä kannanottoa.

politiikka
Ville Niinistö eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 16. joulukuuta 2015.
Ville Niinistö eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 16. joulukuuta 2015. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund kertovat odottavansa pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) yksiselitteistä kannanottoa, jossa tämä torjuisi selvästi rasistiset katupartiot.

Niinistön ja Haglundin mielestä Sipilän eilinen lausunto väisti kysymyksen katupartioista. Sipilä totesi Ylelle, että katupartioita koskeva keskustelu on hänestä paisunut ja se on saanut ylisuuret mittasuhteet.

Sipilältä kysyttiin, eikö sisäministerin pitäisi nostaa tätä asiaa esille poliisin kanssa erikseen.

– Tämä katupartiotoiminta, niin mitä se sitten käytännössä tarkoittaa. Kyllähän jokainen arjessa ymmärtää sen, että jos lapsia kuljetetaan harrastuksiin tai kouluun tai niin edespäin. Tämä keskustelu on nyt ehkä saanut Suomessa vähän ylisuuret mittasuhteet, Sipilä vastasi kysymykseen.

"Rinnastus antaa kuvan, ettei pääministeri ole tilanteen tasalla"

Niinistö ja Haglund sanovat yhteisessä tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), ettei esimerkiksi Soldiers of Odin -järjestö tunnuksineen ole kuitenkaan neutraalia yhteisön valvontaa.

Pääministeri ei voi rinnastaa ihmisten vapaaehtoistoimintaa ja rasistiseen motiiviin perustuvaa katupartiointia.

Ville Niinistö ja Carl Haglund

– Monet ihmiset ovat huolissaan omasta turvallisuudestaan, jos tällainen jengien partiointi lisääntyy. Pääministeri ei voi rinnastaa ihmisten vapaaehtoistoimintaa ja rasistiseen motiiviin perustuvaa katupartiointia. Se antaa kuvan siitä, että pääministeri ei ole tilanteen tasalla, oppositiopuolueiden puheenjohtajat katsovat.

Niinistö ja Haglund myös huomauttavat, etteivät Sipilän, oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) ja sisäministeri Petteri Orpon (kok.) lausunnot ole olleet linjassa. Heidän mukaansa hallituksen epäselvä linja voi jättää tilaa rasismille ja äärioikeiston toiminnan kasvulle Suomessa.

Myös muissa oppositiopuolueissa pääministeriltä on vaadittu selvää kannanottoa katupartioista: esimerkiksi SDP:n kansanedustaja Mika Kari on todennut (siirryt toiseen palveluun), että "näin vakavassa ja suomalaisten turvallisuuden kannalta tärkeässä kysymyksessä ei yksinkertaisesti voi olla kahta mielipidettä hallituksessa".