1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pieni Ypäjä ostaa vanhuksilleen liukuesteet kenkiin – yhdenkin lonkkamurtuman hoito maksaa yli tuplasti enemmän

Lounaishämäläinen Ypäjä haluaa turvata vanhustensa turvallista talviliikkumista. Pieni kunta maksaa kaikille yli seitsenkymppisille asukkailleen liukuesteet kenkiin. Hankkeen hinnalla ei makseta edes yhden lonkkamurtuman hoitoa.

Kuva: Katja Keskiaho / Ypäjän Apteekki

Pieni, noin 2 500 asukkaan Ypäjä (siirryt toiseen palveluun) on päättänyt kustantaa liukuesteet kenkiin kaikille yli 70-vuotiaille kuntalaisille. Ypäjän vanhusneuvosto teki asiasta esityksen ja kunnanjohtaja Vesa Ketola päätti, että asia toteutetaan.

– Kun me sen teemme ja kustannamme, niin yksikin vähempi kaatuminen, niin tämä on maksanut itse itsensä. Nyt on liukkaat kelit ja oikea hetki. Minusta tämä on hyvä vastaantulo ja pieni kustannus kuitenkin kunnalle. Asia on iso, tärkeä ja merkittävä, Ketola sanoo.

Yksi liukuestepari maksaa 24 euroa. Kunnassa on kolmisensataa yli 70-vuotiasta vanhusta. Kustannus on siis enimmilläänkin reilut 7 000 euroa. Hinta ei Ketolaa hirvitä.

– En tiedä, moniko tulee liukuesteet hakemaan, arvioisin 60–100 henkilöä. Uskoisin, että tällä saavutetaan enemmän kuin se kustantaa. Se on niin pieni lovi, että mitään kirurgista leikkausoperaatiota ei sillä hinnalla tehdä.

– Kunta täyttää tänä vuonna 140 vuotta ja tällä tavalla huomioimme myös iäkkäämpää väestönosaa, Ketola sanoo.

Vastaavia hankkeita on Suomessa toteutettu muuallakin, esimerkiksi Valtimolla, Kuhmoisissa, Tervolassa, Naantalissa, Maskussa ja Askolassa. Raisiossa ja Ruskolla puolestaan tarjotaan maksutonta nastoitusta.

Lonkkamurtuma vasta maksaakin

Liukuesteiden jako alkoi Ypäjällä vilkkaasti jo maanantaina. Ensimmäinen 50 kappaleen erä ehti loppua keskiviikkona, mutta tukusta tuli jo uusia, kertoo liukuesteitä jakava apteekkari Katja Keskiaho Ypäjän Apteekista.

Jos yksikin kaatuminen vältetään, se on tosi suuri säästö.

Katja Keskiaho

– Tosi hyvin tieto on mennyt ikäihmisille vanhusneuvoston kautta. Facebookin Ypäjä-ryhmässä (siirryt toiseen palveluun) oli aktiivista tiedottamista ja ilmoituksia on jaettu ilmoitustauluille kauppoihin ja muualle. Viime torstaina olin itse Kultaisen iän kerhossa esittelemässä näitä.

Joka toinen yli 80-vuotias suomalainen kaatuu kerran vuodessa ja syynä on usein liukastuminen. Lonkkamurtuman hoito taas maksaa noin 20 000 euroa ensimmäisenä vuonna. Jos potilas joutuu laitoshoitoon, kustannukset kasvavat vielä kymmenillä tuhansilla euroilla.

– Jos yksikin kaatuminen vältetään, se on tosi suuri säästö. Yksilötasolla vanhuksen lonkkamurtuma usein johtaa pitkäänkin sairaalahoitoon, ja se voi olla kunnon kannalta harmillisen käänteen tekevä, Keskiaho muistuttaa.

Liukuesteistä puheenaihe kylänraitilla

Keskiaho kertoo, että vanhukset ovat olleet tyytyväisiä kunnan päätökseen.

– Saman tien niitä on tässä soviteltu ja katsottu oikea koko, eli mieluiten juuri sen käyttökengän kanssa näitä kannattaa tulla hakemaan.

Liukuesteistä on tullut ypäjäläisvanhusten puheenaihe kylänraitilla.

– Tästä on tullut sellainen kiva yhteinen henki, ihmiset käyttää näitä ja keskustelee näistä, eli ne on selvästi huomattu. Positiivinen vuoden aloitus! iloitsee Keskiaho.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Forssan Lehti.