Lappeenranta harkitsee päivähoito-oikeuden rajaamista

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus 20 tuntiin viikossa koskisi tällä hetkellä Lappeenrannassa vajaata 400 lasta. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta huhtikuussa. Laki on tulossa voimaan elokuun alussa.

Lappeenranta
Lasten jalkoja pöydän alla.
Titta Puurunen / Yle

Lappeenrannan kaupunki harkitsee päivähoito-oikeuden supistamista niiltä lapsilta, joiden vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus 20 tuntiin viikossa koskisi tällä hetkellä Lappeenrannassa vajaata 400 lasta. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta huhtikuussa.

Varhaiskasvatuksessa selvitetään parhaillaan, miten rajaus vaikuttaisi päiväkotien toimintaan. Mikäli Lappeenranta päättää ryhtyä rajaamaan päivähoito-oikeutta, lapsille tarjottaisiin ensi sijassa neljän tunnin päivittäistä hoitopaikkaa.

– Ryhmässä toimiminen häiriintyisi mahdollisimman vähän, jos lapsi olisi päiväkodissa joka päivä. Myös lapsen ystävyyssuhteet kärsisivät vähemmän kuin jos hän on päiväkodissa vain kolmena päivänä viikossa, varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki perustelee.

Subjektiivisen päivähoidon rajausta koskeva laki on tulossa voimaan elokuun alussa. Monet Suomen kunnat ovat päättäneet, että ne eivät rajoita päivähoito-oikeutta.