yle.fi-etusivu

Kahden vähemmistön edustajasta kansan suosikiksi: "Vanhemmat suojelivat minua rasismilta"

Dimitri Keiski varttui Ruotsissa romaniperheessä, jonka kotikielenä oli suomi. Musiikkiura lähti lentoon, kun kansa vaati miehen palauttamista kykykilpailuun. Lahtelaistunut laulaja tunnistaa juurensa, muttei koe olevansa romanikulttuurin sanansaattaja.

kulttuuri
Dimitri Keiski
Taavi Salmivaara / Yle

Dimitri Keiskin tie vei vanhempien kanssa Ruotsiin 1970-luvulla töiden ja paremman elintason perässä, niin kuin monen muunkin suomalaisen.

Keiski kasvoi turvallisessa ympäristössä monikulttuurisuuden keskellä Tukholman esikaupunkialueella. Romaniperhe asui Ruotsissa, mutta kotona puhuttiin aina suomea. Kesäisin käytiin sukuloimassa Pohjanmaalla.

– Kukaan ei ajatellut, mistä toinen lapsi on lähtöisin. Opin ruotsin kielen vasta tarha-iässä. Siirtolaisten tuloon en kiinnittänyt huomioita, koska olin kasvanut monikulttuurisessa pihapiirissä.

Ajattelin, että en voi soittaa rokkia, vaan minun pitäisi laulaa tangoa.

Dimitri Keiski

Kykykisan kautta ammattilaulajan uralle länsinaapurissa ponnistaneen Keiskin mielestä kuva, jossa Ruotsiin ovat kaikki tervetulleita, on osittain oikea. Lintukodossa osataan myös peittää asioita.

– Ruotsissa on paljon mahdollisuuksia päästä eteenpäin. Toisaalta ruotsalaiset keskittävät siirtolaiset samoille alueille erilleen kantaväestöstä. Kaupunkien sisälle rakentuu uusia valtioita, joista ei tarvitse poistua ja jossa on kaikki tarvittava.

Romanikulttuuri on Ruotsissa kansainvälisempää Suomeen verrattuna. Romanit ovat päätyneet länsinaapuriin eri puolilta Eurooppaa. Toimintatavat romaneja kohtaan ovat silti samankaltaisia.

– Vanhemmat suojelivat minua rasismilta. Muistan kauppareissuilta, kuinka kaupan henkilökunta seurasi meitä. Vasta myöhemmin tajusin seuraamisen merkityksen. Silloin jouduin todistamaan erilaisia asioita, jotta minua ei lokeroitaisi tiettyyn muottiin, laulaja selittää.

Kansan suosikki ei halua esikuvan roolia

Musiikkipedagogina ja satunnaisella keikkailulla itsensä elättänyt Keiski valloitti ruotsalaisten sydämet osallistuessaan vuonna 2011 True Talent -kykykilpailuun. Artisti ehti jo tippua kisasta, kun kansan painostuksesta hänet otettiin takaisin ohjelmaan ja lopulta äänestettiin voittoon.

Kisan jälkeen Keiski oli paljon esillä mediassa – vuonna 2012 hänet valittiiin vuoden nuoreksi romaniksi ja hän oli myös ehdolla vuoden nuoreksi ruotsinsuomalaiseksi.

En heilu lippu kädessä kertomassa olevani romani.

Dimitri Keiski

– Olen tuonut kulttuuriani esille. Näen silti itseni vain tavallisena Dimitrinä. En heilu lippu kädessä kertomassa olevani romani. Tiedän itse, kuka olen ja mistä olen kotoisin, se riittää.

Keiski ei näe itseään taistelemassa romanikulttuurin puolesta. Hänen mielestään ensiksi pitää tehdä asiat hyvin, jotta voi puhua jonkin asian puolesta.

– Haluan vaalia sitä, mitä olen kotoa saanut. Haluan kuitenkin pyrkiä eteenpäin ja olla kunnon kansalainen olemalla esimerkki nuorille. Nuorena luulin, etten voi tehdä asioita, koska olen romani. Ajattelin, että en voi soittaa rokkia, vaan minun pitäisi laulaa tangoa.

Kirkaa ja Andy McCoytakin esikuvinaan pitänyt Keiski esittää nykyään melodista poppia. Uusimmalla levyllä on muun muassa 60- ja 70-luvun hittejä uusina sovituksina.

Suomi tutuksi keikkailun kautta

Dimitri Keiski päätyi Lahteen sattumalta rakkauden perässä.

Muistan kauppareissuilta, kuinka kaupan henkilökunta seurasi meitä.

Dimitri Keiski

– Vuosi sitten marraskuussa kävin ensi kertaa keikalla Lahdessa. Silloin sanoin, etten ikinä muuta pois Tukholmasta. Kolme kuukautta siitä, niin asuin täällä Lahdessa.

Ruotsissa asuessaan Keiski koki aina olevansa suomalainen. Vasta nyt hän on ensimmäistä kertaa päässyt näkemään Suomessa kaikki vuodenajat ja kulkemaan maata ristiin rastiin.

Keiski on kiertänyt Suomea muun muassa keikkaillessaan Dannyn kanssa ja osallistuessaan syksyllä Remu Aaltosen Roadrunner-levyn 40-vuotisjuhlakiertueelle. Molemmat idolit kuuluvat nykyään artistin lähipiiriin.

Muutosta huolimatta siteet Ruotsiin ovat pysyneet.

– Lapsuudessa käytiin vain perheen kanssa Pohjanmaalla. Minulla on ollut paljon kavereita eri kulttuureista, osa on lapsuudesta. Aina, kun menen käymään Ruotsissa, käyn samalla kavereiden luona. En ole kokenut, etten olisi tervetullut Suomeen, sanoo Keiski.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kotimaiset elokuvat

Armomurhaajassa periaatteen miehet maksavat kalliisti härkäpäisyydestään

Minibudjetilla tehty tyly suomalaistrilleri kerää suitsutusta maailmalla

Kulttuuri

Tuntuuko, että suomalaisissa elokuvissa on aina samat naamat? Yle selvitti, kenellä on eniten rooleja

Matti Onnismaa

Harva tunnistaa 2010-luvun käytetyintä näyttelijää – Matti Onnismaa on sivuroolien kuningas

Susi

"Karjaisin kovaa ja ajattelin, että siitä ne lähtevät karkuun. Niin ei käynyt."

Katso video: Sudet tulivat vain muutamien metrien päähän työmiehestä Ruokolahdella