Matti Nykäsen suurmäki 50 vuotta – 70-vuotias seura kunnosti ränsistyneen mäen

Jyväskylän Hiihtoseura on saanut Laajavuoren hyppyrimäet talkootöillä kuntoon sopivasti seuran juhlavuodeksi. JHS juhlii 70-vuotisuuttaan ja peruskorjattu Matti Nykäsen mäki täyttää jo 50 vuotta. Kaupungin hyppysankarin mukaan nimetty suurmäki ehti päästä surkeaan kuntoon, mutta viime vuonna seura ja liikuntatoimi remontoivat hyppytornin ylämäen perusteellisesti.

urheilu
Laajavuoren hyppyrimäki
YLE / Arja Lento

Suurmäki sai pintaansa nykyaikaisen posliiniladun kierrätyksen hengessä Lahdesta. Myös Laajavuoren kaksi pikkumäkeä on nyt muovitettu, mikä mahdollistaa junioreiden kesäharjoittelun.

Seuran ja mäen juhlavuosi alkaa hyvissä merkeissä, sillä mäkihypyn olosuhteisiin on saatu merkittävä parannus..

– Juniorimäkien muovitus oli tärkeä projekti, sillä kesäharjoittelu on välttämätöntä mäkijunioreiden hyppyvireen ja motivaation ylläpitämiseksi. Nyt saimme kaksi junioreiden mäkeä muovitettua ja ensi kesänä jatkamme K45-mäen muovitusten rakentamisella, kertoo JHS:n puheenjohtaja Pasi Sajasalo.

Kaksi vuotta Matti Nykästä vanhempi mäki ehti olla jo varsin pitkään heikossa kunnossa. Kunnostustyöt oli pakko käynnistää, sillä ylämäen kunto oli huoltotöiden kannalta jo vaarallinen. Ylämäestä purettiin betoniin asti kaikki rakenteet ja ne uusittiin. Samalla mäkeen asennettiin nykyaikainen posliinilatu, jonka pohjarakenteet hankittiin Lahdesta kierrätystalouden hengessä. Lahden hyppyrimäkien remontti auttoi myös Jyväskylän mäkienkunnostuksia.

Hannu S. Tolvanen ikuisti postimerkkiin Matti Nykäsen mäen.
Lokakuussa 2015 Nykäsen mäki ikuistettiin postimerkkiin.Hannu S. Tolvanen

Laajavuoren suurmäen mäkiennätys on rovaniemeläisen Kimmo Ylirieston nimissä. Vuonna 2007 hän ponkaisi 110 metriä. Matti Nykäsen lisäksi Laajavuori on ollut Jani Soiinisen, Samppa Lajusen ja Risto Jussilaisen kotimäki.

Talkootyö voimissaan

Pasi Sajasalo on tyytyväinen onnistuneeseen talkootyöhön ja hyvään yhteistyöhön kaupungin kanssa.

– Talkootunteja on tarvittu huikea määrä remontin onnistumiseksi ja kun ensi kesänä muovitamme K45-mäen, pystymme sen jälkeen harjoittelemaan pitkään ilman suuria remontteja, iloitsee Sajasalo.

Tämän talven lasten mäkihyppykoulu alkoi jo vuodenvaihteessa ja mukaan mahtuu vielä.

– Seura tarjoaa nuorille mäkikotkille kaikki varusteet, joilla mäkihyppyä pääsee kokeilemaan. Vain oma kypärä on tarpeen. Toivon, että uudet juniorit tulevat kokeilemaan onko tässä heille uusi hieno ja elämyksellinen harrastus, suosittaa Sajasalo.

Matti Nykäsen hyppyrimäki sai posliiniladun.
Posliinilatu hyppyrissä ja muovitus alamäessä mahdollistavat hypyt myös kesällä.Jarkko Riikonen / Yle