1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Puolan hallitus syyttää EU:ta painostuksesta – yleisradioyhtiössä puhdistus meneillään

Puolan kansallismielinen hallitus ei pidä lainkaan siitä, että EU:n komissio on huolestunut Puolan demokratian tilasta. Puolan oikeusministeri puhuu painostuksesta, pääministeri solvauksista. Erotettu toimittaja pitää hallituksen toimintaa vaarallisena.

Puolan radiossa työntekijät pelkäävät riippumattomuutensa - ja työpaikkansa menettämistä. Kuva: Dan Ekholm / Yle

VARSOVA Puolan television TVP:n uutistuottajalle Maciej Czajkowskille maan uusi järjestys muuttui henkilökohtaiseksi maanantaina. Hän sai potkut.

– Uutisten uusi päällikkö tarjosi mahdollisuutta lähteä. Sovimme, että lähden. Ei nykyoloissa voinut enää tehdä töitäkään, sanoo Czajkowski Ylen haastattelussa. Tapasimme hänet Varsovassa.

Konservatiivinen ja euroskeptinen Laki ja Oikeus -puolue nousi hallitsemaan Puolaa viime vuoden lopulla. Se ajoi ensi töikseen läpi lain, jolla se saa suoraan nimittää julkisesti rahoitettujen mediatalojen johtajat.

Puolan yleisradioyhtiön TVP:n johtaja vaihdettiin hallitukselle mieleiseen, ja yhtiön tehtäväksi annettiin vahvistaa puolalaisia ja katolisia arvoja.

EU pyysi jo joulukuun puolella Puolalta selvitystä lainmuutoksista, joilla tiukennetaan yleisradioyhtön ja perustuslakituomioistuimen valvontaa.

Erotettu tuottaja: Totalitaarista

– Jos maa haluaa itseään pidettävän demokratiana, sen täytyy taata riippumattomuus yleisradioyhtiölleen. Nyt ns. epäystävälliset journalistit eli ne, jotka eivät noudata nykyhallituksen linjaa, saavat lähteä. Meidät puolueettomat journalistit luokitellaan nyt epäystävällisiksi. Tämä on samanlaista totalitaarista systeemiä kuin Kuubassa, Venezuelassa tai Valko-Venäjällä, Czajkowski sanoo.

Maciej Czajkowski, TVP:n entinen uutistuottaja. Hän sai potkut maanantaina. Kuva: Dan Ekholm / Yle

Czajkowskin mielestä Puolan nykymeno on paitsi epädemokraattista, myös vaarallista.

– Meillähän on vastaava tilanne ollut ennenkin, hän sanoo, mutta ei suostu sanomaan, mitä Puolan historian vaihetta hän tarkoittaa. Viittaus kommunistien hallintotapaan tulee kuitenkin mieleen.

– Jos et ota huomioon, että muillakin on mielipiteitä ja kunnioita niitä, päädyt äkkiä edustamaan totalitaarista järjestelmää. Eikä tämä koske vain Puolaa. Olemme mallina esimerkiksi Ukrainalle. Nytkö he pääsevät sanomaan, että puolalaisetkin rakensivat demokratiaa yli 20 vuotta ja purkivat sen kuukaudessa, Czajkowski sanoo.

EU:n kannalla merkitystä

"Taas he haluavat kontrolloida Puolaa" Laki ja oikeus-puolueen lähellä oleva aikakauslehti esittää Merkelin Hitlerinä. Kuva: Dan Ekholm / Yle

Czajkowski uskoo, että EU:n kannanotoilla Puolan tilanteeseen on merkitystä.

– Jos EU ja muut maat ilmaisevat, että eivät hyväksy sitä, mitä täällä tapahtuu, se panee poliitikot ajattelemaan, vaikka virallisesti he tuomitsevat ulkopuolisen asiaanpuuttumisen. Eivät he ole tyhmiä. Maailman huomio tässä on tärkeää, hän sanoo.

Hallituksen vanhoillista linjaa vetää Laki ja Oikeus -puolueen puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski. Taipuuko hän ulkopuolisten mielipiteistä?

– Vaikea sanoa. Hän uskoo lujasti olevansa oikeassa, kaikessa.

Pääministeri vaatii yhtenäisyyttä

Kuten nyttemmin työtön tuottaja arvelikin, Puolan hallitus on esiintynyt uhmakkaasti EU:n suuntaan. Oikeusministeri ihmetteli tiistaina selvityspyyntöjä lakimuutoksista ja sanoi niitä yritykseksi painostaa itsenäistä maata.

Ja samaan aikaan kun EU:n komissio keskiviikkona Brysselissä ilmoitti ryhtyvänsä tutkimaan Puolan demokratian tilaa, pääministeri Beata Szydlo pyysi Puolan parlamentissa puolueita yhdistymään ulkopuolelta tulevia solvauksia vastaan.

Szydlon mukaan Puolaa syytetään epäreilusti asioista, jotka eivät ole totta. Hän sanoo, että demokratia voi hyvin Puolassa, ja kaikkien pitäisi nyt yhdistyä pohtimaan, miten tilanne ulkomaiden kanssa vakautetaan.

Oppositiopuolueet eivät innostuneet yhteisrintama-ajatuksesta, vaan katsoivat että Laki ja Oikeus -puolue niittää nyt, mitä on kylvänytkin.