Kaikilla asukkailla pakkomuutto – palon vaurioittama kerrostalo Turun Ursininkadulla tyhjennetään

Tammikuun alussa tulipalossa vaurioitunut kerrostalo Ursininkatu 14:ssä joudutaan tyhjentämään kokonaan. Muuttorumba koskee kaikkia asukkaita.

Kotimaa
Muuttoautoja tuhopoltosta kärsineen Ursininkadun kerrostalon edessä.
Muuttoautot täyttävät tuhopoltossa vaurioituneen kerrostalon edustan Turun Ursininkadulla.Jouni Koutonen / Yle

Turun Ursininkadun parin viikon takainen kerrostalopalo aiheutti ennakoitua suuremmat vauriot. Talo pitää nyt tyhjentää kokonaan, mikä merkitsee muuttoa kaikille asukkaille.

Asukkaat ovat aivan hermoromahduksen partaalla. Tällaista ei kukaan voinut odottaa.

Aimo Mäki

Hallituksen jäsen Aimo Mäki sanoo, että vakuutusyhtiö teki päätöksen asiasta.

Rakennus on kärsinyt niin mittavat vesi- ja savuvahingot, että siellä ei voi asua korjauksen aikana.

– Tunnelmat ovat todella synkät, ja asukkaat ovat aivan hermoromahduksen partaalla. Tällaista ei kukaan voinut odottaa, tämä on nyt mennyt ihan pahimman mahdollisen mukaan. Osa ihmisistä luuli, että otetaan toilettivehkeet ja mennään vähäksi aikaa jonnekin, mutta synkkä totuus on että se tarkoitti kirjaimellisesti muuttoa.

Mäen mukaan asukkaat hoitavat itse väliaikaisen asunnon itselleen. Mahdolliset vakuutuskorvaukset eivät tule kattamaan kaikkia majoituksesta ja tavaroiden varastoinnista aiheutuvia kustannuksia.

– Monelle majoituksen järjestäminen on ollut hyvin tuskallista. Kyllä vakuutusyhtiöt tulevat siinä vastaan, mutta sopimukset ovat erilaisia, millaisia vakuutuksia kukakin on ottanut. Se ei kuitenkaan tarkoita, että vakuutusyhtiöt korvaisivat kaiken, vaan jokaiselle asukkaalle tulee lisäkustannuksia joka tapauksessa.

Iäkkäimmät asukkaat hankalimmassa tilanteessa

Asukkaille on kerrottu evakon kestävän ainakin puoli vuotta.

– Ensi arvio oli, että juhannukseksi kotiin, mutta se ei ole ollenkaan varmaa. Ainakin kuuden kuukauden evakkoon on varauduttava. Osa asukkaista on asunut täällä talon valmistumisesta alkaen. He saivat jo paloiltana sosiaalitoimistolta apua, mutta iäkkäimmillä asukkailla on vähän vaikeuksia muuton ja asioiden järjestämisessä.

Parhaillaan Ursininkadun kerrostalossa rakennetaan uutta kattoa, jotta tuhoutunut ullakkokerros saadaan suojatuksi. Tämän jälkeen alkaa siivous- ja remonttiurakka.

– Kun ajattelee, etteivät asukkaat eikä taloyhtiö olleet millään lailla tähän syypäitä, niin on tämä todella ikävä asia, huokaisee Aimo Mäki.

Kahdeksankerroksisen kerrostalon katolta näkyy tulenlieskoja.
Tulipalo vaurioitti tammikuun 2. päivänä 2016 Turun Ursininkadulla sijaitsevaa kerrostaloaJouni Koutonen / Yle

Ursininkatu 14:n ullakolla syttyi suuri tulipalo lauantaina, 2. päivä tammikuuta. Kaikki asukkaat evakuoitiin. Kukaan ei loukkaantunut palossa. Tulipalo paljastui tahallaan sytytetyksi, ja epäilty on vangittu.

Edit klo 16:10: Lisätty asukkaan kommentteja