Ehtikö lapsesi syödä koulussa? Puolen tunnin ruokailussa on kiireen tuntua

Kouluruokailuun on yleensä varattu aikaa puoli tuntia. Alaluokkalaisilla on kiire välitunnille, joten ruokailu voi olla sen takia hätäistä. Isommat oppilaat malttavat istua pöydän ääressä pidempään, etenkin hyvässä seurassa.

ilmiöt
opiskelijat syövät kouluruokaa ja katsovat kameraan
Tiia Korhonen / Yle

Päivän vilkkain aika on alkamassa Kajaanin keskuskoulun ruokalassa. Vaikka ala- ja yläkoululaisten ruokailua on porrastettu ruuhkien välttämiseksi, syntyy neljälle linjastolle hetkeksi pientä jonoa.

– Jos kaikki luokat noudattavat omia vuorojaan, niin silloin täällä ei ole jonoja, sanoo 9.-luokkalainen Beata Partanen.

Ruokailuun on varattu aikaa puoli tuntia, mutta aina se ei tahdo riittää.

– Joskus oppitunnit loppuvat vähän myöhässä ja muut oppitunnit alkavat ajoissa, niin silloin tulee syötyä vähän liian nopeasti, Partanen kertoo.

– Jos on lyhyempi ruokailu, niin silloin saattaa tulla vähän kiire. Yleensä puoli tuntia riittää ihan hyvin syömiseen, jatkaa samaan pöytään istahtanut Tommi Hynynen.

Puuro on ehkä sellainen, mikä ei oikein mene. Uunimakkara on ihan hyvää.

Tommi Hynynen

Ruokapöydässä keskustellaan kaikesta mitä mieleen juolahtaa. Hynynen nauraakin, ettei silloin juuri tule mietittyä, mitä lautaselta löytyy.

Kiireen tuntu syntyy vahingossa

Kajaanin Keskuskoulussa on yli 600 oppilasta. Luokanopettaja Suvi Huuskon mukaan kouluruuan tärkeydestä on keskusteltu oppilaiden kanssa.

– Se on yksi iso osa oppilaan koko päivän ruokailuista. On todella tärkeää, että siihen olisi tarpeeksi aikaa, koska oppilaat saavat tarvitsemansa energiamäärän ja ravintoaineet ruuasta.

Ruokalautasia ruokapöydässä lähes tyhjänä.
Keskiviikkona ruokalistalla oli muun muassa kanaa ja riisiä.Tiia Korhonen / Yle

Alaluokkalaisilla on usein kiire välitunnille, joten ruokailu voi olla hätäistä myös siksi. Isommat oppilaat malttavat istua pöydän ääressä hieman pidempään.

Huuskon mukaan ruokalassa näkyy kiirettä, vaikka sitä ei luoda tarkoituksella.

– Monesti oppilas jää sinne pöytään, kun on hyvä pöytäseurue. Juttua tuntuu riittävän niin, että syöminen saattaa unohtua. Olen käynytkin kiirehtimässä, että voitko rueta syömään ja jutella asiat sitten välitunnilla, Huusko naurahtaa.

Oppilaat saavat tarvitsemansa energiamäärän ja ravintoaineet ruuasta.

Suvi Huusko

Luokanopettaja Suvi Huusko kehuu koululla tarjottavaa ruokaa maukkaaksi. Ruokien kanssa on aina tarjolla myös salaattia. Ruoka maistuu myös 9.-luokkalaisille Beata Partaselle ja Tommi Hynyselle.

– Olen kasvissyöjä ja täällä on myös kasvisruokavaihtoehto. Yleensä minulla on aina nälkä tänne tullessa, joten kaikkea tulee syötyä. Lempiruokaa minulla ei oikeastaan ole, mutta pastasta tykkään hirveästi, Beata sanoo.

– Puuro on ehkä sellainen, mikä ei oikein mene. Uunimakkara on ihan hyvää, Tommi naurahtaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus