1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Meriveden alhainen pinta hätyyttelee 1920-luvun ennätyslukemia Perämerellä

Meriveden pinta laskee Perämeren pohjoisosissa keskiviikkoiltana jopa 125 senttimetriä nollatason alapuolelle. Merivartiosto varoittaa kelkkailijoita ja Oulun satamassa ainakin yhden laivan lähtö viivästyy.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Ilmatieteenlaitos varoittaa matalasta merivedestä Perämerellä ja Merenkurkussa. Keskiviikkoiltana ja torstain vastaisena yönä hätyytellään jopa ennätyslukemia, kertoo Ilmatieteenlaitoksen meriasiantuntija Anni Montonen.

– Kun esimerkiksi Kemiin ennustetaan, että saatetaan hätyytellä jopa -125 senttimetrin korkeuksia, niin tällainen tilanne on ollut viimeksi vuonna 1923. Se on ennätyslukema.

Oulussa ennätys on vuodelta 1929, -131 senttimetriä. Ennusteessa meriveden ennakoidaan laskevan Oulussa nyt noin -110 senttiin.

– Nyt tuulee pohjoisesta ja koillisesta. Tuuli ajaa vettä pois rannoilta avomerelle ja etelään. Alhaisin tilanne on keskiviikkoiltana ja sen jälkeen vesi alkaa jälleen nousta, Montonen arvioi.

Perämeren pohjoisosissa matalan veden varoitus annetaan, kun vesi laskee alle -80 senttimetrin.

Railoja ja vaikutuksia satamassa

Perämeren pohjukka on saanut jääpeitteen ja Merivartioston Virpiniemen merivartioasemalta muistutetaan jäällä liikkuvia, kuten kelkkailijoita, muuttuvista olosuhteista. Veden karkaaminen jään alta voi tipahduttaa jään alas ja tuoda esimerkiksi kareja esiin. Myös railoja voi syntyä monin paikoin.

Tuuli ajaa vettä pois rannoilta avomerelle ja etelään. Alhaisin tilanne on keskiviikkoiltana ja sen jälkeen vesi alkaa jälleen nousta.

Anni Montonen, meriasiantuntija Ilmatieteenlaitos

Meriveden laskulla on vaikutuksia myös Oulun sataman toimintaan, kertoo liikenne- ja turvapäällikkö Sampo Kananen.

– Meillä on tällä hetkellä yksi laiva laiturissa, jonka lähtö voi viivästyä, mutta muuten erityisiä järjestelyjä tämä ei satamassa aiheuta.

Toleranssi ei ole suuren suuri, sillä jos vedenpinta laskisi vielä parikymmentä senttiä ennätyslukemien tuntumaan, vaikutukset olisivat jo merkittäviä.

– Kun aletaan olla lähellä -131 senttiä, niin se alkaisi aiheuttaa jo ongelmia. Tulevaisuudessa laivakokojen kasvun myötä myös tällaisessa tapauksessa olisi varmasti ongelmia enemmän kuin tänä päivänä, Kananen arvioi.

Jäätien tekijöitä veden katoaminen ei hirvitä

Hailuodon jäätien tekijöitä nopeasti laskevan merivesi ei isommin hetkauta.

– Se näkyy lähinnä Oulunsalon puoleisessa päässä, missä on kiviä. Jää tipahtaa käytännössä pohjaan ja kivet tulevat näkyviin.

– Paikoin saattaa syntyä myös railoja, mutta ne jäätyvät umpeen kunhan vesi tulee takaisin. Jos pakkaset pysyy näissä lukemissa, alkaa pinta olla jo vuorokaudessa aika kuiva.

Kun merivesi laskee, pysyvät myös jäätien tekijät rannalla.

– Me ei varmaan itsekään mennä nyt jäälle eikä turhaan rääkätä jäätä, Toppi sanoo.