EU-komissio aloittaa Puolan tutkinnan

Puola on ensimmäinen maa, jonka demokratian tilaa tutkitaan oikeusvaltiomekanismin mukaisesti.

Ulkomaat
Ihmiset kannattelevat kylttejä, joiden puolan-, englannin- ja saksankielisissä teksteissä vaaditaan vapaata tiedonvälitystä. Osa on peittänyt suunsa mustalla teippinauhalla.
Mielenosoittajat vastustivat viikonloppuna valtiollisten radio- ja tv-kanavien ja uutistoimiston siirtymistä hallituksen valtaan. Kylteissä vapaa media rinnastetaan vapaaseen Puolaan.Filip Singer / EPA

EU-komissio on päättänyt aloittaa tutkinnan Puolan demokratian tilasta viimekuisten lakimuutosten vuoksi. Ne antavat hallitukselle mittavat oikeudet valtiollisten tiedotusvälineiden valvontaan ja puuttuvat perustuslakituomioistuimen liikkumavaraan.

Toissa vuonna hyväksytty oikeusvaltiomekanismi otetaan nyt käyttöön ensi kertaa. Siinä arvioidaan, onko oikeusvaltioperiaate vaarassa jossakin EU-maassa.

Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoo, että päätöksen ensitarkoituksena on selvittää faktat. Puolan hallituksen edustaja on kommentoinut päätöstä normaalitoiminnaksi.

Kovia sanoja Puolasta

EU:ta on vaadittu jopa säätämään pakotteita Puolalla Euroopan demokraattisten periaatteiden rikkomisesta. Asia on ollut esillä etenkin Saksassa.

Europarlamentin saksalainen puhemies Martin Schulz on käyttänyt erityisen kovia sanoja. Hän on muun muassa verrannut Puolan hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen toimintaa vallankaappaukseen.

Artikkelia muutettu 13.1. klo 17.10. Korkeimman oikeuden tilalle laitettu perustuslakituomioistuin.

Lähteet: Reuters, AFP