yle.fi-etusivu

Etelän matkailijat työllistävät pohjoisen autokorjaamoita – hyytyneitä autoja korjataan pikkutunneille saakka

Kylmä ja pakkaset ovat aiheuttaneet kiireitä autokorjaamoilla. Pohjoisessa vilskettä ovat lisänneet Etelä-Suomesta tulleet matkailijat, jodien hyytyneitä autoja on korjattu yötä myöten.

Kotimaa
Huoltoasemalta on saatavilla arktista dieseliä talvikeleille.
YLE / Pekka Loukkola

Autoliike Wetterin teknisten palveluiden johtaja Pekka Palo Oulusta kertoo, että heidän kaikilla korjaamoillaan on jouduttu tekemään ylitöitä sen jälkeen kun kova pakkaskausi alkoi. Esimerkiksi Rovaniemellä kolmannes mekaanikoista on paiskinut töitä aina puoleen yöhön ja sen ylikin, jotta ruuhkia on saatu purettua.

– Loppiaisena alkaneiden pakkasten aikana esimerkiksi tiepalvelun soitot lisääntyivät 60-kertaiseksi, kertoo Palo.

Vain arktinen löpö toimii

Suurimmat ongelmat ovat liittyneet käynnistysongelmiin. Varsinkin dieselautot ovat hyytyneet, kun kovissa pakkasissa on yritetty sinnitellä hinnaltaan halvemmalla kesä- tai talvilaadun menovedellä.

Eipä näytä tuossa meidänkään akkuhyllyssä enää monta akkua olevan.

Risto Ronkainen, korjaamopäällikkö Pörhö Kuusamo

Esimerkiksi hinnaltaan yleensä halvimman kesälaadun alin suodatettavuus lämpötila eli käytännössä ajoneuvon hyytymisraja on noin –16 astetta, kun arkitisella laadulla hyytymisraja on jopa alle –40 astetta.

– Valtaosassa Pohjois-Suomen huoltoasemista löytyy kaksi dieseltankkia eli tähän aikaan on sekä talvilaatua että arktista, joka on ainoa joka kovilla pakkasilla toimii, kertoo Palo

– Mutta Etelä-Suomessahan vielä golfattiinkin jouluviikolle saakka ja niinpä siellä on ollut myynnissä jopa kesälaatua tankeissa, vaikka täällä tosiaan vain arktinen laatu toimii.

Akkukauppa käynyt vilkkaana

Polttoainejärjestelmän hyytymisten lisäksi ongelmia ovat aiheuttaneet autojen sähkölaitteet. Esimerkiksi Suomen autohuollon korjaamon hyllystä Oulussa ovat akut tehneet kauppansa ja sama on tilanne myös Pörhön autoliikkeen korjaamolla Kuusamossa.

– Kyllä on vilskettä riittänyt, kertoo korjaamopäällikkö Risto Ronkainen.

Paikallisten lisäksi asiakkaina on ollut selvästi tavallista enemmän venäläisiä ja eteläsuomalaisia matkailijoita.

– Eipä näytä tuossa meidänkään akkuhyllyssä enää monta akkua olevan.

– Kyllä se täällä näkyy, kun on paljon turisteja ja kovat pakkaset, sanoo Ronkainen.