yle.fi-etusivu

Homekoulut polkevat lasten oikeuksia – MLL perää valtiolta korjausrahaa

MLL:n lakimiehen mukaan valtion tulisi kohdentaa investointiavustuksiaan homekouluihin, sillä koulujen nykyinen tila polkee muun muassa perusopetuslakia sekä lasten oikeuksien sopimusta.

Kotimaa
Kuusimäen koulun ekaluokka
YLE

Mannerheimin lastensuojeluliitto patistaa valtiota osallistumaan sisäilmaongelmista kärsivien koulujen korjaukseen. Sisäilmaongelmista kärsiviä kouluja löytyy lähes jokaisesta Suomen kunnasta. MLL:n lakimies Esa Iivosen mukaan lapsen edun tulee olla ensisijalla.

Lapsella on oikeus turvalliseen ja terveelliseen opiskeluympäristöön, opetukseen, parhaaseen mahdolliseen terveydentilaan ja kehitykseen eikä lasta saa syrjiä.

Esa Iivonen

– Suomen talous kaipaa investointeja. Meidän ehdotus on, että olisi syytä harkita valtion investointiavustuksia homekoulujen korjaamisiin. Niin on joskus tehtykin. Se olisi hyvin perusteltua ja nopeuttaisi tämän ongelman korjausta.

Iivonen vetoaa muun muassa perusopetuslakiin, terveydensuojelulakiin sekä työturvallisuusakiin, jotka eivät riittävällä tavalla toteudu tällä hetkellä.

– Lapsella on oikeus turvalliseen ja terveelliseen opiskeluympäristöön, opetukseen, parhaaseen mahdolliseen terveydentilaan ja kehitykseen eikä lasta saa syrjiä. Lisäksi lapsilla on oikeus tulla kuulluksi, Iivonen kertoo ja viiittaa muun muassa YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen.

Mannerheimin lastensuojeluliitto kehottaa lapsia ja vanhempia olemaan yhteydessä opettajaan ja rehtoriin, mikäli havaitsevat koulussa sisäilmaongelmia.

– Oppilaiden ja henkilökunnan oireet tulee tutkia ja koulurakennuksen kunto selvittää asiantuntevasti. Sisäilmatyöryhmän perustaminen on hyvä toimintamalli asian eteenpäin viemiseksi.

Viime kädessä aluehallintovirasto valvoo, että kunnat noudattavat lainsäädäntöä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kotimaan uutiset

Katsojat arvioivat: Niinistö pärjäsi parhaiten, Haatainen heikoiten – katso suuri vaalikeskustelu Areenasta

Presidentinvaalit

Väyrynen vaalikeskustelussa: Suomi vietiin perustuslakia rikkoen euroalueeseen – Yle seurasi hetki hetkeltä

Presidentinvaalit

Sotaleikki aloitti Ylen vaalikeskustelun – presidenttiehdokkailta tivattiin toimintanohjeita

Teleoperaattorit

Yhdysvaltalainen viestintäkomitea äänesti: USA:ssa voidaan luopua vapaasta internetistä