Hyppää sisältöön

Tyylikäs fantasia toi Topelius-palkinnon – Nuortenkirjallisuuden tunnustus tamperelaiselle Siiri Enorannalle

Tamperelaiskirjailija palkittiin vuoden parhaasta kotimaisesta nuortenkirjasta. Enorannan teosta "Surunhauras, lasinterävä" kehuttiin upeaksi ja monitasoiseksi romaaniksi, jonka kantavina teemoina ovat valta, rakkaus ja inhimillisyys.

Kuva: Pekka Rajala / WSOY

Tamperelaiskirjailija Siiri Enoranta pokkasi keskiviikkona Topelius-palkinnon vuoden parhaasta kotimaisesta nuortenkirjasta. Surunhauras, lasinterävä on palkintoperusteiden mukaan vaikuttavaa kaunokirjallisuutta, jonka maailma, henkilögalleria ja tarina muodostavat häikäisevän kaleidoskoopin.

"Suomalaisen kaunokirjallisuuden valonkantajiin" kuuluvaksi ylistetty Enoranta otti tunnustuksen vastaan mielissään.

– Nyt voi taas pari kuukautta keskittyä rauhassa kirjoittamiseen, kirjailija iloitsi 2016 euron rahapalkinnosta.

Kategorioista ja yleisön iästä viis

Palkittua teosta markkinoidaan fantasiakirjallisuutena. Tyylilaji on kirjailijalle rakas, mutta Surunhauras, lasinterävä ei hänen mukaansa ole puhdasta fantasiaa.

– En ole ihan varma tämän kirjan genrestä, koska sen voi lukea myös niin, ettei siinä ole yhtään taikaelementtiä.

Enoranta ei myöskään koskaan mieti, minkä ikäisille kirjoittaa.

– En vaivaa sillä asialla päätäni. Kuudesta kirjastani kolme on niinsanotulla tuplaluokituksella, eli sekä aikuisten- että nuortenkirjoja. Minun puolestani seuraavakin kirja sopii jokaiselle, joka haluaa lukea kuolemasta ja rakkaudesta, eli elämän tärkeimmistä asioista.

Tunnustukset rohkaisevat kirjoittamaan

Siiri Enorannalle on sadellut kiitosta ennenkin. Tuottelias kirjailija on 28 vuoden ikään mennessä ehtinyt kirjoittaa kuusi romaania, saada Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon ja olla ehdolla mm. Finlandia Junior- ja Runeberg-palkintojen saajaksi.

Enoranta muistaa haaveilleensa kirjailijanurasta salaa jo penenä tyttönä.

– Minulla oli vilkas mielikuvitus. Isäni on kotoisin Kolumbiasta, maagisen realismin maasta. Ehkä sieltä on tarttunut geeneihin jotain, nainen aprikoi.

Kirjailija itse luki paljon jo lapsena. Hänellä on yksinkertainen vastaus siihen, miten nykynuoretkin saataisiin lukemaan enemmän.

– Kirjoittamalla lisää loistavia kirjoja. Siihen puolestaan rohkaisevat esimerkiksi tällaiset hienot tunnustukset kuten Topelius-palkinto, joten eiköhän tässä oikealla tiellä olla.