Sattumalta syntyneet suosikkivillasukat valloittavat maailmaa – kaikille näitä söpöläisiä ei edes riitä

Tekijän mukaan hän itse ei omista yhtäkään paria. Jonoa sukkiin on tällä hetkellä ensi jouluun saakka.

ilmiöt
Nainen neuloo villasukkaa sohvalla.
Sakari Partanen / Yle

Kun kuopiolainen Anelma Kervinen julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan tekemistään villasukista, ei hän ollut uskoa silmiään. Ihastuneita kyselyitä sukista tuli hetkessä lukuisia ympäri maan.

Kaikille Kervinen ei pystynyt edes vastaamaan. Hän päätti perustaa villasukille oman Facebook-sivuston. Nykyään Kervisen ylläpitämällä Anelmaiset-ryhmällä on lähes 18 000 tykkääjää ja ihastelevia kommentteja tulee ympäri maailman, kaikilla mahdollisilla kielillä.

Anelmaiset ovat pääosin polven yli ulottuvia, kirjavia sukkia, joissa on paljon kirjokuvioita, pitsejä ja pinnassa usein esimerkiksi virkattuja kukkasia ja jalan ympäri kulkeviä nyörejä. Kyselijöille hän joutuu myymään tällä hetkellä ei-oota.

– Yhden parin tekeminen kestää noin viikon. Jokainen pari jonka teen, on myyty etukäteen. Uskokaa tai älkää, itselläni minulla ei ole yksiäkään sukkia, Kervinen vastaa kiinnostuneille englanniksi Facebook-ryhmässään.

Tällä hetkellä jono on jo melkoisen pitkä: tänään tehdyllä tilauksella sukat ehtivät nippa nappa ensi jouluksi.

Saamelaistausta näkyy kuvioissa

Anelmaiset saivat alkunsa Kervisen neulomisharrastuksen sivutuotteena. Erilaisista neuletöistä oli jäänyt paljon jämälankoja, joista Kervinen alkoi neuloa aluksi raidallisia sukkia.

– Ne olivat sellaisia eriparisia Peppi Pitkätossu -sukkia, raidat olivat miten sattuu. Sitten aloin kehitellä erilaisia kuvioita; kukkia, pöllöjä, perhosia ja mitä sattui mieleen tulemaan.

Nykyiset kirjokuviot kertovat pitkälti Kervisen taustasta: saamelaisalueelta kotoisin oleva perhe joutui muuttamaan tilan pakkolunastuksen jälkeen Sodankylästä Porttipahdan altaan tieltä, ja etsimään uuden asuinpaikan Ivalon suunnalta.

– Kuten tämä siksak-kuvio, se on suoraan Lapista, Kervinen näyttää kirkkaista väreistä koostuvaa sukan alkua.

Yksikään pari ei ole samanlainen

Neulontataitonsa Kervinen on ammentanut puhtaasti perheen perintöoppina. Kirjoneulonnassa pitää olla tarkkana.

– En kuitenkaan suunnittele kuvioita koskaan etukäteen, vaan otan vaan värit ja langat, ja teen sellaisia, kun niistä tulee. Yksikään pari ei ole samanlainen.

Työtavassa on myös ongelmansa: siinä missä ensimmäisen sukan tekeminen on Kervisen mukaan yllätyksellinen ja luova prosessi, toisen täysin samanlaisen tekeminen tuntuu silkalta työltä.

Kauniiden villasukkien ilosanomaa levittääkseen Kervinen on alkanut jakaa myös neulontaohjeita suosituimmista malleistaan. Tarjolla on kuvia ja videoita eri kielillä, ja opastusta Kervinen tarjoaa kyselijöille myös henkilökohtaisesti. Ohjeita ovat julkaisseet myös monet käsityöjulkaisut Suomessa ja ulkomailla.

Kervinen haluaa, että hänen sukkansa toisivat vastaanottajalle iloa ja lämpöä.

– Villasukat ovat jo ajatuksena lämmittävä juttu. Kun niitä tekee jollekulle henkilölle, kyllä sitä ihmistä silloin tehdessä myös ajattelee.