Koe uusi yle.fi

Voisiko uusi keksintö tuoda hehkulamput takaisin?

Hehkulamppujen myyntiä on viime vuosina rajoitettu monissa maissa, koska niiden kuluttamasta energiasta suurin osa menee hukkaan.

Ulkomaat
Hehkulamppu
Yle

Amerikkalaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden tekniikan, jonka avulla hehkulampuista voitaisiin tehdä huomattavasti aiempaa tehokkaampia.

Amerikkalaisen Massachusets Institute of Technologyn (siirryt toiseen palveluun) (MIT) tutkijat kertovat kehittäneensä keinon, jolla hehkulampun hyötysuhde saataisiin, ainakin teoriassa, nostettua moninkertaiseksi.

Tavallisesti hehkulampun kuluttamasta energiasta vain noin 3–5 prosenttia saadaan muunnettua valoksi ja loput muuttuu lämmöksi eli menee hukkaan. Loistelamput ja ledit pystyvät käyttämään hyödyksi huomattavasti enemmän energiaa.

Uusi tekniikka voisi kuitenkin, ainakin teoriassa, tehdä hehkulampuista kolme kertaa ledejä ja loistelamppuja tehokkaampia.

Kristallirakenteet heijastavat lämpösäteilyä

MIT:in tutkijat ovat nanoteknologiaan hyödyntäen rakentaneet "kuoren" hehkulampun hehkulangan ympärille. Rakenne vangitsee vuotavan infrapuna- eli lämpösäteilyn ja heijastaa sen takaisin hehkulankaan, missä se muuttuu valoksi.

Kuori on valmistettu ohuista, valoa ohjaavista kristallikerroksista. Kristallikerrokset on järjestetty siten, että näkyvät valonsäteet pääsevät niiden läpi, kun taas infrapunasäteily heijastuu niistä takaisin hehkulankaan.

Tutkijat ovat tähän mennessä kuitenkin onnistuneet saavuttamaan prototyypeillään vasta noin kuudesosan siitä, mikä teoriassa olisi mahdollista.

Tutkija: Jonkinlaisia sovelluksia tullaan varmasti näkemään

Aalto-yliopiston erikoistutkija Eino Tetri arvelee, että teknisesti uudella tekniikalla hehkulamppuja olisi mahdollista kehittää vastaamaan tehokkuudeltaan ainakin ledien tasoa.

– Mutta se tuleeko siitä kaupallisesti saatavilla oleva lamppu, riippuu monesta muustakin tekijästä. Lähteekö joku firma sitä aktiivisesti kehittämään ja kuinka kallista tällaisen tekeminen on? Tetri pohtii.

Hän uskoo kuitenkin, että jonkinlaisia uusia sovelluksia hehkulampuista tullaan näkemään, koska nanoteknologia kehittyy niin nopeasti.

– Ei nyt ehkä ihan vielä ensi vuonna, mutta muutaman vuoden sisällä ainakin, Tetri arvioi.

Yksi MIT:in tutkijoista huomautti BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Thomas Edison ei ollut ensimmäinen hehkulampun kehittämistä yrittänyt ihminen. Hän oli kuitenkin ensimmäinen, joka keksi, miten pitää se vakaana yli 10 tuntia ja miten valmistaa sitä suuria määriä edullisesti, professori Marin Soljacic sanoi BBC:lle.

MIT:n tutkijat raportoivat tuloksistaan Nature Nanotechnology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).