Kätilö haastaa taisteluun synnytysosaston puolesta: "Luovuttamisen aika ei ole vielä"

Länsi-Pohjan keskussairaalassa työskentelevän Juha Bergin mielestä niin alueen päättäjiltä, virkamiehiltä kuin sairaalan johdoltakin puuttuu taistelutahto synnytyosaston säilyttämisen puolesta.

synnytys
Vastasyntynyt, Länsi-Pohjan synnytyssairaala
Karoliina Haapakoski / Yle

Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosaston henkilökunta kritisoi seutukunnan taisteluhalun puutetta synnärin säilyttämisen puolesta.

Kätilö Juha Berg hämmästelee niin päättäjien kuin sairaalan johdonkin laimeaa suhtautumista lakkautusuhkaan.

– Nyt näyttää siltä, että kuntapäättäjät ja monet eri tahot ovat nostaneet kädet pystyyn, että tämä peli on pelattu. Tämä luovuttamisen meininki on mennyt aivan liian pitkälle, Berg sanoo.

Berg on kirjelmöinyt asiasta laajasti alueen päättäjille ja virkamiehille. Hän on pettynyt asenteesta, joka vastauksista on välittynyt.

– Olen nimenomaan halunnut lähestyä faktoilla siitä, onko valtiovallan suunnitelmat menossa oikeaan suuntaan. Kuntapäättäjät ovat laajasti todenneet, että pelihän on pelattu. "Eihän me mitään voida tehdä."

Luovuttamisen mentaliteetti

Berg kritisoi myös sairaalan johtoa, joka ei hänen mielestään ole tehnyt riittävästi puolustaakseen sairaalaansa.

– Josko kahvipöytäkeskusteluissa ja muissa klinikan sisäisissä keskusteluissa, mutta ulospäin virkamiesjohto ei ole tehnyt mitään merkittäviä kannanottoja.

– Sen sijaan on myötäilty valtiovallan suuntaviivoja, että esimerkiksi toimintojen keskittäminen suuriin yksiköihin lisää potilasturvallisuutta, hän jatkaa.

Bergin mielestä luovuttamisen mentaliteetti paistaa läpi myös alueen kansanedustajissa. Hänen mielestään koko seutukunnan on aika toimia yhdessä rintamassa eikä odottaa tumput suorina sairaalan alasajoa.

– Uskon, että mahdollisuuksia on, kunhan kaikkien kuntien tasolla tehdään uusi ryhtiliike. Näkisin, että muutosta toimintojen alasajamispäätökseen on mahdollisuus saada vielä aikaiseksi, kunhan valtiovallan tasolle saadaan vietyä viestiä, kukaties karvalakkilähetystö sinne päin.

– Luovuttamisen aika ei ole vielä, koska toimintoja ei saa täältä lopettaa, se on liian iso historiallinen virhe, Berg toteaa.