1. yle.fi
  2. Uutiset

Sumutin kulkee mukana yhä useamman taskussa – ulkomailta tuotu laite voi johtaa sakkoihin

Erityisen paljon turvasumuttimia myytiin joulun alla. Moni haluaisi itselleen järeämpiäkin turvalaitteita, mutta yksityiskäyttöön niihin saa lupaa aniharvoin.

Kotimaan uutiset
Mies osoittaa turvasumutteella kameraa kohti.
Sakari Partanen / Yle

Henkilökohtaisten turvalaitteiden kysyntä on vilkastunut selvästi syksystä alkaen.

Turvatuotteita ympäri Suomen myyvässä Armoriassa erityisesti turvasumutteita myytiin paljon joulukuussa.

– Miehet ostivat niitä vaimoilleen, ja äidit tyttärilleen. Paljon meni myös joululahjaksi, myyjä Veli-Matti Iskanius kertoo.

Armorian suosikkiturvatuote on lupavapaa turvasumutin, jonka vaikuttavana aineena ovat mentholi, suola ja väriaine.

– Päällekarkaaja on helpompi tunnistaa, jos sattuu sellainen ikävä tilanne, että joutuu sumutinta käyttämään, Iskanius selvittää.

Myös turvasumuttimia myyvässä kuopiolaisessa Norppatexissa kaupan on huomattu käyvän hyvin.

– Kyllä ihmisiltä on tullut palautetta siitä, että on vähän epävarma olo tuolla illalla liikkuessa. Sitä kautta tämä tuote on tullut meille myyntiin.

Järeämmät laitteet Suomessa luvanvaraisia

Lupavapaa turvasumutin ei nimensä mukaisesti tarvitse lupaa viranomaisilta, ei myöskään henkilökohtainen turvahälytin. Sen sijaan kaasusumutin on luvanvarainen ja lupa myönnetään yleensä vain ammatin perusteella esimerkiksi taksinkuljettajille, portsareille tai vartijoille, muistuttaa Iskanius. Kaasusumuttimen käyttöön pitää lisäksi saada koulutus.

– Moni saattaa kysyä järeämpien laitteiden perään, mutta kun selviää, kuinka monimutkainen prosessi on, he tyytyvät kevyempiin tuotteisiin. Yksityiskäyttöön kaasusumuttimia myönnetään vain yksittäistapauksissa, Iskanius kertoo.

Moni tilaa turvatuotteita myös verkosta. Iskaniuksen mukaan erityisesti ulkomailta tuotujen tai tilattujen sumuttimien laillisuus kannattaa selvittää ennen ostopäätöstä. Monet esimerkiksi Virossa, Latviassa ja Saksassa myytävät tuotteet ovat Suomessa laittomia.

– Suomessa sumuttimissa käytettävän kaasun tuotesisältö ja pitoisuus ovat hyvin tarkkaan määriteltyjä. Muunlaisen tuotteen hallussapidosta saa sakot, Iskanius muistuttaa.

Turvakurssit myös täyteen buukattu

Myös itsepuolustus- ja turvallisuuskursseilla on ollut viime kuukausina kysyntää. Kun kuopiolainen turvakouluttaja Esko Räsänen viime syksynä ilmoitti järjestävänsä äideille ja tyttärille ilmaisia turvallisuuskursseja, kaikki kolme kurssia täyttyivät alle vuorokaudessa.

– Väkivalta- ja raiskausuutiset ovat nousseet esille ihan uudella tavalla. Tämä on lisännyt huomattavasti turvattomuuden tunnetta, Räsänen arvioi.

Voimankäytön koulutusta muun muassa vankilan työntekijöille antavan Räsäsen mukaan tärkeimmät turvallisuusvinkit liittyvät ennakointiin ja yhteydenpitoon tilanteen ulkopuolelle.

– Jos joudut liikkumaan yksin pimeällä, pyri pysyttelemään muiden ihmisten ja liikenteen äärellä. Seuraa mitä ympärilläsi tapahtuu, ja reagoi, jos jonkun käyttäytyminen vaikuttaa arveluttavalta. Jos ei omista muita turvavälineitä, puhelinkin on hyvä. Sillä voi soittaa jollekulle ja kertoa tilanteesta. Ja jos joku käy sinuun kiinni, siitä täytyy aina ilmoittaa poliisille.

Räsäsen mukaan myös oma toimintakyky uhkaavassa tilanteessa tulee säilyttää.

– Jos tilanteita on harjoiteltu etukäteen, silloin lamaantumista ei tapahdu. Se hyöty kurssista ainakin voi olla.

Lue seuraavaksi