Hyppää sisältöön

Huumepomo "El Chapoa" siirrellään sellistä toiseen uuden paon estämiseksi

Ennen viimekesäistä pakoaan Guzmanilla oli sellissään valvomaton suihkunurkka, josta hän livahti pakotunneliin. Nyt sellaisesta ei ole puhettakaan, vaan kamera näkee kaikkialle.

Joaquín "El Chapo" Guzman kuvattuna vankilassa 12. tammikuuta 2016. Kuva: El Centro Federal de Readaptación Social / EPA

Meksikon viranomaiset siirtelevät karkumatkaltaan napattua huumekartellin johtajaa Joaquin Guzmania sellistä toiseen, jotta hän ei pääsisi jälleen toistamaan näyttävää katoamistemppua. Huippuvarmaksi kuvailtu Altiplanon vankila on sama, josta "El Chapona" eli pätkänä tunnettu Guzman pakeni tunnelia pitkin puoli vuotta sitten.

Hallituksen edustajan mukaan Guzman on siirretty vajaan viikon aikana uuteen selliin jo kahdeksan kertaa. Jokaisessa sellissä on ympärivuorokautinen turvakameravalvonta, joka ulottuu joka kolkkaan. Lisäksi oven edessä seisoo vartija kellon ympäri.

Sellissä, josta hän livahti heinäkuussa tiehensä, oli yksityisyyssyistä valvomaton suihkunurkka. Sieltä Guzman livahti pakotunneliin.

Enää tällaista hienotunteisuutta tai rauhaakaan ei  tarjota. Guzman saa viettää yhdessä sellissä vain päiviä tai jopa vain tunteja tietämättä etukäteen, koska hänen siirretään, hallituksen edustaja sanoo.

Kaunis näyttelijätär teki Guzmanista varomattoman

Guzmanin etsinnät olivat Meksikon nykyhistorian mittavimmat. Niihin osallistui ainakin 2 500 lainvalvojaa, jotka kokosivat palapeliä erilaisista tiedustelu- ja kuulustelutiedoista ja kotietsinnöissä selvinneistä asioista.

Kate del Castillo poseeraa Los 33 -elokuvan ensi-illassa Meksikon pääkaupungissa Méxicossa elokuussa 2015. Kuva: Sashenka Gutierrez / EPA

Valvojat tiesivät myös yhdysvaltalaisen näyttelijä-ohjaaja Sean Pennin liikkeistä hän tultuaan Meksikoon haastattelemaan Guzmania, joka toivoi, että hänestä tehtäisiin elokuva. "Hän rakastui omaan legendaansa", kommentoi etsintöihin osallistunut viranomainen. 

Myös muita tunteita arvellaan olleen pelissä: Pennin lisäksi Guzmanin luona vieraili meksikolainen näyttelijä Kate del Castillo. Hän auttoi  Guzmania saamaan yhteyden Penniin.

Del Castillo, josta Guzman käytti koodinimeä "Hermosa" eli kaunis, tuli kuuluisaksi tv-sarjassa, jossa hän esitti huumeliigan johtajaa. Viranomaisten mukaan Guzman oli hänestä niin hurmaantunut, että kävi varomattomaksi voidakseen tavata hänet uudelleen. Tuo varomattomuus johti osaltaan Guzmanin pidätykseen.